Glad&Wit, andere ondergrond, hetzelfde resultaat!

Wij werken totale nieuwbouwwoningen supersnel af met ons Glad&Wit pakket. En ondanks dat uw woning straks oogt als één strak en wit geheel gaan er toch iets andere handelingen aan vooraf. Om ervoor te zorgen dat wanden, plafonds en zolderplaten er als een eenheid uitzien zijn de juiste voorbereidende werkzaamheden essentieel. Lees mee en we vertellen u alle ins en outs.

glad-en-wit
Verschillende ondergronden wanden en plafonds​

Verschillende ondergronden wanden en plafonds

Wanden, plafonds en zolderplaten bestaan over het algemeen uit verschillende ondergronden. Maar zelfs binnen deze categorieën kunnen ook weer verschillen zijn, denk hierbij aan de gebruikte materialen. Een wand kan van beton zijn, van kalkzandsteen, van giboblokken, gipsplaat of fermacell. Een plafond bestaat uit breed- of kanaalplaten die van onbehandeld kaal beton zijn of spackspuitwerk. Daarnaast komen plafonds van gipsplaten ook voor. De groene of bruine zolderplaten zijn praktisch altijd van Spano, een vochtwerende spaanplaat. En heel af en toe kom je MDF tegen. 

Andere handelingen voor wanden en plafonds

Om alles glad en wit op te leveren zijn veel handelingen hetzelfde. Wanden en plafonds worden beide voorzien van dunpleister, kitwerk, primer en latex spuitwerk. Toch zijn er ook verschillen aan te geven. Die hebben vooral betrekking op de fase voordat de dunpleister wordt aangebracht. Waar er bij wanden hoofdzakelijk wapeningsgaas als voorbereiding wordt aangebracht op de scheur-kritieke delen ligt dat bij plafonds iets anders. 

Samen even snel het aantal m2 berekenen?

Nieuwbouw plafonds voorbereiden voor dunpleister

Plafonds in nieuwbouw bestaan vaak uit betonnen breedplaten of kanaalplaten. Deze platen worden naast elkaar geplaatst. Dit zorgt bij beide types voor de zo kenmerkende V-naden in het plafond. De V-naden die bij veel mensen een doorn in het oog zijn. Mensen zien het liefst een strak plafond zonder deze V-naden en kiezen er dan voor om het plafond glad te laten stucen.

Om breedplaten geschikt te maken voor het stucen met dunpleister dient het plafonds een voorafwerking te krijgen. De V-naden worden opgevuld met een hechtmortel alvorens er sterk wapeningsgaas wordt aangebracht om de kans op scheurvorming te verminderen.

Deze manier van werken is helaas niet geschikt voor kanaalplaten. Met name de smalle kanaalplaten willen namelijk regelmatig ongelijk liggen ten opzichte van elkaar. Om deze reden stucen we plafonds met kanaalplaten enkel glad met traditioneel stucwerk van gips. Hier zal echter een toeslag per m2 voor gerekend worden. Informeer dit altijd bij uw aannemer en maak dit op voorhand kenbaar bij ons. Naast de extra kosten voor u brengt dit voor ons beide ook qua planning iets teweeg. Het is meer en zwaarder werk en de totale doorlooptijd van het project zal langer worden omdat het stucwerk voor het latex spuiten goed droog dient te zijn.

 

 

Spackspuitwerk op plafonds

Praktisch elke nieuwbouwwoning in Nederland wordt opgeleverd met een wit korrelig structuur spuitwerk op het plafond. Deze witte structuur wordt aangebracht door de spackspuiter, vandaar ‘spackspuitwerk’. Om een spackplafond weer glad te kunnen maken met dunpleister dient de korrelstructuur tot een minimum te verdwijnen. Dit wordt gedaan d.m.v. een grote schuurmachine met een grove korrel als schuurpad. Het is echter een stuk makkelijker als er geen spuitwerk op het plafond is aangebracht.

Graag een team vrolijke stucspecialisten bij u op visite?

Spackspuitwerk laten vervallen

Bij veel aannemers is het ook mogelijk om het spackspuitwerk tijdens de bouwfase te laten vervallen. Los van het feit dat wij als stukadoorsbedrijf hier iets gelukkiger van worden geldt dit ook voor bewoners zelf. De meeste aannemers zullen namelijk een bepaald bedrag crediteren. Verwacht hier overigens niet te veel van, maar één of twee keer uit eten moet over het algemeen wel lukken. 

Zolderplaten afwerken met het Glad&Wit pakket

In de meeste nieuwbouwwoningen met een zadeldak zijn ze op zolder te vinden. Wat we bedoelen? De groene of bruine spaanplaten als dakafwerking aan de binnenzijde van de woning. Deze niet zo fraai uitziende platen zijn ook prima af te werken met ons Glad&Wit pakket. Op deze houten beplating kan echter geen dunpleister worden aangebracht, dit hecht niet. Daarentegen zijn de platen van zichzelf al vrij glad. Enkel de gaatjes, naden en kieren opvullen is voldoende om de platen spuitklaar af te werken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een krimpvrije muurvuller en acrylaatkit. 

Een belangrijk verschil ten opzichte van wanden en plafonds betreft een voorbereidingshandeling. Bij de afwerking van deze platen kunnen geen anti-scheurwerkzaamheden als het aanbrengen van wapeningsgaas worden uitgevoerd. Er treedt bij deze platen relatief gezien dan ook sneller scheurvorming op vergeleken bij wanden en plafonds.

Welke handeling hoort waarbij?

Om elke ondergrond te kunnen afwerken met het Glad&Wit pakket zijn er verschillende handelingen vereist. Voor de mensen die zeer geïnteresseerd zijn in welke handelingen de afwerking van wanden, plafonds en zolderplaten nu exact van elkaar verschillen hebben we de volgende tabel in elkaar geknutseld.

Wat Wanden Plafonds Zolderplaten
Korrelstructuur schuren Nee (evt. toilet) Ja Nee
Dichten van V-naden Nee Ja Nee
Uitvlakken breedplaten met hechtgips Nee Ja Nee
Wapeningsgaas op scheur-kritieke delen Ja Ja Nee
Aanbrengen hoekprofielen Nee Nee Nee
Gaatjes en kieren Spano opvullen (plamuur) Nee Nee Ja
Naden en latjes kitten (acrylaatkit) Nee Nee Ja
Afplakken (muv vloer, traptreden) Ja Ja Ja
2 lagen dunpleister (max. 2mm laagdikte) Ja Ja Nee
Schuren gedroogde dunpleister Ja Ja Nee
Spuiten van primer Ja Ja Ja
Nalopen/opvullen oneffenheden Ja Ja Ja
Kitten inwendige hoeken en houtwerk/kozijnen etc Ja Ja Ja
Spuiten van premium latex Ja Ja Ja
Opruimen en bezemschoon opleveren Ja Ja Ja
Glad dunpleisterwerk en wit latex spuitwerk in één pakket?​

Veelgestelde vragen

Afhankelijk welk type gipsplaat er gebruikt is zou deze kunnen worden ‘klaargemaakt’ voor dunpleister. Met stucplaten is dit echter niet aan te raden i.v.m. het creëren van bulten op de overgangen van plaat naar plaat. Dit geldt echter niet voor AK (afgeschuinde kant) gipsplaten. De ‘naden’ kunnen worden opgevuld waarna het plafond alsnog geschikt is voor dunpleister.

Nieuwbouwwoningen worden veelal opgeleverd met een spackplafond. Voordat deze geschikt is voor dunpleister dient de korrel eraf geschuurd te worden. Dit kunnen wij zeker verzorgen maar liever hebben wij dat u het spackspuitwerk tijdens de bouwfase laat vervallen. Vaak ontvangt u nog een bedrag terug ook van de aannemer.

Jazeker, met ons Glad&Wit pakket bent u standaard verzekerd van strakke hoeken en aansluitingen. Enkel de kier tussen wand en de trap kitten wij niet. Door de werking van de trap en de daaruit voortvloeiende scheuren is dit nutteloos. Er kan hierbij beter gekozen worden voor een directe oplossing als een dun houten afdeklat of een kitrand aanbrengen nadat de woning is uitgewerkt (minimaal 2 jaar).

Nee, in principe is dit ook niet noodzakelijk. Met het Glad&Wit pakket werken wij tegen vanuit de bouw reeds geplaatste hoekprofielen aan. Het komt echter voor dat deze ontbreken op uitwendige hoeken bij raamkanten. Indien nodig kunnen wij deze profielen dan alsnog aanbrengen. Meer info over hoekprofielen? Lees ons blog ‘Stucprofielen’.

Ja! Ons Glad&Wit pakket herbergt standaard eigenlijk al het afplakwerk zoals schakelmateriaal (binnenwerk), raam-, deurkozijnen, voordeuren, keukens en trappen (zijwangen). Uitzonderlijke zaken zoals volledige trappen (incl. treden), vloeren (met stucloper) of lastig bereikbare objecten (bv. schuine plafonds zolder) die minder vaak voorkomen kunnen extra kosten voor gerekend worden. Meer info over mogelijke extra kosten? Lees ons blog ‘Onvoorziene kosten of meerprijs door meerwerk’.

Nee, wij komen nergens meer van tevoren kijken. Absoluut geen onwil, maar het heeft niet zoveel om handen en zou meer voor ‘de show’ zijn. In de kern wordt elke nieuwbouwwoning in Nederland hetzelfde opgeleverd. Wel stellen wij een filmpje per verdieping zeer op prijs. Bij een dergelijke ‘virtuele rondleiding’ kunnen wij eventuele verrassingen ruim van tevoren signaleren. U kunt de filmpjes verzenden via WhatsApp naar 085 1300 479.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen