Spaanplaat verven op zolder

Bij veel opgeleverde nieuwbouwwoningen zijn ze aanwezig op zolder: die afgrijselijke groene of bruine dakplaten, ook wel spaanplaten genoemd. Het is het jaar 2024! Waarom verven ze die platen op zolder niet direct wit?

Nou, bij steeds meer nieuwbouwhuizen worden ze tegenwoordig wit opgeleverd. Maar uiteraard is er maar één reden waarom aannemers het schuine dak niet wit afwerken. Geld! Als er door de aannemer op elke nieuw op te leveren woning ook maar 1 euro bespaard kan worden zullen ze dat zeker niet nalaten en hun kans grijpen. Dit is de voornaamste reden dat u met deze afgrijselijke groene of bruine spaanplaten opgescheept zit. Maar wat zijn het eigenlijk voor platen en waarom worden ze gebruikt?

spaanplaat-op-zolder-stucen-of-verven
Wat zijn het voor groene platen

Wat zijn het voor groene platen?

De groene of bruine platen op uw zolder zijn spaanplaten, beter bekend onder de naam Spano. Spano platen betreft een houtproduct. Het zijn mechanisch gefabriceerde platen die bestaan uit samengeperste houtsnippers en houtvezels. De snippers en vezels zijn veelal afkomstig van hout uit afvalstromen. Na inzameling wordt het hout grondig gesorteerd, ontdaan van schroeven en spijkers etc. waarna het klaar is om versnipperd te worden. Na het versnipperen en toevoegen van een lijmachtige substantie worden de platen onder hoge druk samengeperst. De buitenzijde wordt afgewerkt met een vochtwerende of watervaste groen/bruine laag waarna de platen klaar voor gebruik zijn.

Waarom worden deze Spano platen op nieuwbouw zolders gebruikt?

Aannemers in de nieuwbouw maken gebruik van deze Spano om een aantal redenen. Het betreft een makkelijk verwerkbaar product, is vrij goed bestand tegen vocht door de vochtwerende groene laag en als klap op de vuurpijl is het een relatief goedkoop product. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat het een geliefd product is voor het afwerken van de schuine dakdelen aan de binnenzijde van de zolder. Wist u overigens dat deze platen onderdeel zijn van een totaal prefab sandwich dakdeel? De ‘sandwich’ wordt opengeklapt, boven de woning gehesen, neergelegd en bevestigd. Uw woning is nu in één handeling voorzien van een dak. Naderhand worden de delen aan de buitenzijde voorzien van dakpannen en aan de binnenzijde worden grote kieren afgetimmerd met afdeklatten van Spano of MDF. Na oplevering kan de afwerking direct beginnen. We maken hierbij onderscheid tussen twee opties, verven of stucen. Wat is nu de beste optie? Leest u mee?

Al een keuze gemaakt voor uw wandafwerking?

Spaanplaten verven op zolder

Als we het hebben over spaanplaten verven op zolder bedoelen we de zolderplaten schilderen oftewel het latex spuiten van de platen. Het mooie van de dakplaten zelf is dat zij eigenlijk al direct spuitklaar zijn wanneer uw woning wordt opgeleverd. Dit in tegenstelling tot de rest van uw nieuwbouw wanden en plafonds die behangklaar worden opgeleverd en nog van dunpleister voorzien moeten worden. Al gaan er nog enkele belangrijke handelingen aan het uiteindelijke primer en latex spuiten vooraf. De platen dienen afgewerkt te worden. Gaatjes van schroeven, spijkers of nietjes dienen te worden opgevuld, dit gebeurt met een kant-en-klare en krimpvrije muurvuller. Alle inwendige hoeken en naden worden voorzien van een witte overschilderbare kit. Na afronding van deze werkzaamheden zijn de platen echt spuitklaar. Nu volgt de ademende primerlaag. Na droging van de witte voorstrijklaag volgt de eindlaag, de dampdoorlatende premium latex.

Uw zolderplaten professioneel laten afwerken?

Dampdoorlatende latex

Vooral het ademende en dampdoorlatende aspect van de latex is superbelangrijk. Niet elke primer of latex heeft deze eigenschap, vooral de duurdere muurverven hebben deze specificaties wel. Maar waarom is dat ademen zo belangrijk? De dakplaten of zolderplaten bestaan uit houtvezelplaten, de Spano platen. Hout is een natuurproduct, hierbij is het van belang dat er een ademingsproces (aan- en afvoer van vocht) kan blijven plaatsvinden. Anders zal er vroeg of laat houtrot optreden. Als het hout geen vocht kan absorberen en ook niet kan afvoeren zal het rottingsproces van start gaan. Hier zult u niet direct iets van merken maar in de loop der jaren zou theoretisch gezien uw hele dak naar beneden kunnen komen. Daar zit u niet op te wachten.

Slechte kwaliteit spaanplaten op zolder

Het komt sporadisch voor dat de kwaliteit van de groene of bruine beplating ondermaats is. Allereerst gaat dit niet zozeer om de platen zelf maar meer de verwerking ervan. De platen zijn tijdens de bouwfase bijvoorbeeld slecht gemonteerd door de aannemer en liggen ongelijk of de grote nietjes waarmee de platen zijn bevestigd steken uit. In dit geval hebben de stukadoors of schilders er meer werk aan en kan het resultaat kan minder strak ogen. Bij de afwerking van de Spano platen op zolder is het afwerkingsbedrijf namelijk volledig afhankelijk van de door de aannemer geleverde kwaliteit. Als uw aannemer er een ‘3’ van heeft gemaakt kunnen de vaklieden er misschien net een krappe voldoende van maken maar 9 of een 10 zal het nooit worden.

Gele vlekken op de dakplaten

Het zou kunnen voorkomen dat nadat de spaanplaten zijn afgewerkt en wit gespoten er gele of bruine vlekken zichtbaar worden. Hier kan het schilders- of stukadoorsbedrijf niks (meer) aan doen, waarom? Als dit het geval is betekent dit dat de spaanplaten vochtig zijn of zijn geweest. Bijvoorbeeld door een lekkage tijdens de bouwfase. Het lastige hiervan is dat je dit van tevoren in principe niet ziet. De bruin groene kleur van de platen verhult dit volkomen. De oplossing ligt in dit geval bij de aannemer die de desbetreffende spaanplaat het beste kan vervangen voor een nieuwe plaat. Een lapmiddel als de plekken isoleren met een isolerende verf is niet aan te raden daar deze er juist voor zorgt dat de platen niet meer kunnen ademen. Gelukkig komt deze situatie zelden tot nooit voor maar is het melden aan u wel waard.

 

Scheuren tussen zolderplaten

Waar er bij wanden en plafonds anti-scheurwerkzaamheden worden toegepast in de trant van het plaatsen van wapeningsgaas alvorens er gestuct wordt gaat deze vlieger niet op bij zolderplaten. De spaanplaten, hout an sich, kan niet gestuct worden. De platen worden voorzien van kit en een soort plamuur wat een mooie afwerking betreft maar absoluut geen scheuroverbruggende functie vertolkt. Op zolder komt dan ook relatief gezien het snelst scheurvorming voor tussen de platen. Dit heeft met de platen zelf te maken maar meer nog met de dakconstructie en wat deze constructie te verduren heeft door weersinvloeden als wind en neerslag. Het zal daarentegen gaan om kleine haarscheurtjes die tevens ook in een rechte lijn over het dakbeschot lopen.

Uw zolder snel ruimtelijk en wit afgewerkt?

Zelf spaanplaten op zolder schilderen

Zelf de groene zolderplaten witten of schilderen is een prima optie wat sowieso ook de goedkoopste optie is. Toch denken mensen vaak hier net even te makkelijk over. Er worden goedkope rollers, kit en latex en dergelijke ingeslagen en starten maar. Gaandeweg komen ze erachter dat het toch wel heel veel werk is. Het plamuren en kitten is vooral veel en niet leuk werk. Het latex rollen werkt voor geen meter want de platen zijn veel te glad, met een glijdende roller tot gevolg. De latex dekt ook slecht want er is voor een goedkoop type met meer vulstoffen dan pigment als titaanwit gekozen, gevolg daarvan is dat de verf niet wit blijft. Hierdoor moeten de platen niet 2 keer maar wel 3 keer gerold worden. En als klap op de vuurpijl is de nok toch wel erg hoog en slecht bereikbaar, laat staan het gedeelte boven de trap. Het zal niet de eerste keer zijn wij alsnog worden benaderd om de zolderplaten toch maar wel ‘mee te nemen’. Toch zelf uitvoeren, maar geen idee hoe? Bekijk het zolder spuiten stappenplan van onze stucwerkzaamheden hieronder.

Stappenplan zelf de platen op zolder verven

Stap 1. Het plamuren en kitten van gaatjes, naden en kieren. Het drogen van deze producten zal maximaal 24 uur in beslag nemen.

Stap 2. Alles waar geen verf op mag komen op de zolder dient te worden afgeplakt.

Stap 3. De dampdoorlatende voorstrijklaag (primer) wordt gespoten met een airless verfspuitmachine. Dit zou ook met de ouderwetse roller gedaan kunnen worden. De laag primer heft de zuigende werking van de platen op en zorgt tevens voor een betere hechting van de eindlaag. De primerlaag zal uiterlijk 24 uur nodig hebben om te drogen.

Stap 4. Met de airless verfspuitmachine spuiten wordt de dampdoorlatende en schrobvaste latex egaal op de schuine dakplaten gespoten. Ook deze handeling zou met de roller verricht kunnen worden. Met de roller zou het kunnen voorkomen dat er een 3e laag vereist is om de platen volledig dekkend te krijgen.

Stap 5. Na het spuiten (of rollen) kan al het afplakwerk worden verwijderd. Uw dakplaten op zolder na 24 uur handdroog en nu klaar voor gebruik.

Binnen 1 min een berekening door enkele simpele vragen?

Groene of bruine zolderplaten stucen

Er is ook nog andere optie om de spaanplaten op zolder af te werken. De dakplaten op zolder zouden voorzien kunnen worden van stucwerk. De stukadoor kan hier echter niet direct overheen stucen. Gips of dunpleister is niet geschikt om direct op hout te stucen, ook niet met een voorstrijk- of primerlaag als hechtbrug. Voordat er gestuct kan worden dienen de houtvezelplaten eerst voorzien te worden van AK (afgeschuinde kant) gipsplaten of stucplaten. Het voordeel hiervan is dat er geen afdeklatten en naden van de zolderplaten meer zichtbaar zijn. Ook de kans op zichtbare scheuren tussen de zolderplaten zijn verleden tijd. Vervolgens kan er gestuct worden. Na het aanbrengen van de stuclaag zal er een droogtijd van 1 á 2 weken in acht genomen moeten worden. Na de droogtijd van het stucwerk kan het worden voorzien van een primer en vervolgens de latex eindlaag. Op deze manier uw zolderplaten afwerken is veruit de fraaiste manier. Dit is echter ook veruit de duurste manier en tevens de meest tijdrovende optie. 

Stucen jullie ook aangebrachte gipsplaten op zolderplaten?

Wandgrimeurs.nl stuct uitsluitend met dunpleister en voert geen traditioneel stucwerk meer uit. Om deze reden kunnen we de hierboven beschreven optie enkel uitvoeren indien er AK gipsplaten zijn aangebracht. Om AK gipsplaten geschikt te maken voor dunpleister dienen deze behangklaar gemaakt te worden. Bij AK gipsplaten kan dit door enkel de ‘naden’ te vullen. Stucplaten dienen van traditioneel stucwerk voorzien te worden. Enkel de naden afwerken zou zorgen voor ‘bulten en heuvels’ die met dunpleister niet meer uit te vlakken zijn. Het behangklaar maken van gipsplaten valt buiten ons Glad&Wit pakket, hier zal een meerprijs voor gerekend worden. De gipsplaten zelf brengen wij niet aan, hier zou u het beste een timmerbedrijf voor kunnen inschakelen.

Om beide opties even samen te vatten hebben we de voor- en nadelen even opgesomd in een tabel.

Een team vrolijke nieuwbouwspecialisten bij u op visite?

Voor- en nadelen zolderplaten afwerken/latex spuiten

Voordelen

Nadelen

Voor- en nadelen zolderplaten stucen/latex spuiten

Voordelen

Nadelen

Conclusie: Spuiten of stucen?

Beide opties zijn mogelijk. Maar eerlijk gezegd voeren wij de laatstgenoemde zelden, eigenlijk nooit, uit. De keren dat mensen hun dilemma bij ons aankaarten zullen wij ze altijd de eerste optie aanraden. Dit scheelt gewoon enorm veel geld. En uiteindelijk hebben ze in grove lijnen hetzelfde resultaat, namelijk een witte ruimtelijk ogende zolder tot gevolg! 

Uw groene of bruine platen op zolder volledig glad en wit?

Veelgestelde vragen

De prijzen van een zolder spuiten lopen erg uiteen wat wordt veroorzaakt door het type afwerking. Er zit namelijk een groot verschil tussen enkel wit spuiten of de afwerking van de platen zelf. Denk hierbij aan kitten en plamuren van naden, kieren en gaatjes.

Groene of bruine spaanplaat kan je zeker sauzen. Wel is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Het gebruik van een kwalitatieve dampdoorlatende latex (damp open systeem) is een vereiste zodat de houten spaanplaat kan blijven ademen.

Een gelamineerd of geplastificeerde spaanplaat is lastiger te verven. Het gladde ‘laagje plastic’ zorgt voor een minder goede hechting. Hierdoor is de kans op druipers of hangers relatief groter dan bij een onbehandelde spaanplaat. Het van tevoren opschuren van het oppervlak zou voor een verbeterde hechting kunnen zorgen.

Kies voor een watergedragen grondeermiddel op basis van acrylaatdispersie. Tevens is een ademend (dampdoorlatend) karakter van de voorstrijk essentieel om afsluiting en daardoor mogelijk rottingsproces te voorkomen. De keuze voor een witte voorstrijk is niet noodzakelijk maar wel aan te raden.

Nee, geen enkele houtsoort kan worden voorzien van stucwerk. Vocht en hout gaan namelijk niet goed samen. Tevens zorgt de in- en uitzetten van het hout ervoor dat stucwerk moeilijk hecht en extreem onderhevig aan scheurvorming. Uitzondering op de regel zijn sommige beton ciré’s op bijvoorbeeld MDF.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen