- Door Sven Waterlander
- Leestijd: 8 minuten
- Laatst aangepast op maandag, 15 januari 2024
Stucen
In elke woning, school, ziekenhuis, kantoor of ander bedrijfspand ontkom je er niet aan, vroeg of laat dien je wanden en/of plafonds te laten stucen. Het is praktisch de enige manier om verschillende oppervlakken als één geheel te krijgen en geschikt te maken voor een eindafwerking als sauzen, latex spuiten, behang of een andere afwerking. Maar wanneer laat je iets stucen, waarom, wat zijn de kosten, door wie en hoe kies je de juiste partij?
Wat is stucen?
Wat is stucen eigenlijk? Als we de definitie van Wikipedia even deels overnemen en aanvullen, komen we tot de volgende conclusie: stucen is het aanbrengen van een laag pleister (stuc, gips of een andere mortel) op een wand of plafond. Het stucwerk kan op diverse ondergronden worden aangebracht om deze te egaliseren of glad te maken. Denk hierbij aan beton, metselwerk, kalkzandsteen, gipsblokken of gips- en stucplaten.
Sausklaar stucen
Er zijn diverse vormen van stucen die allemaal onder de noemer stucen vallen. Een van de bekendste termen is waarschijnlijk, sausklaar stucen. De term wordt tegenwoordig gelukkig al steeds minder vaak gebruikt aangezien het veel onduidelijkheid met zich meebrengt. Het impliceert namelijk dat het oppervlak direct klaar is om te sauzen, hetgeen wat in werkelijkheid niet zo is. Degene die de eindlaag aanbrengt, zoals bijvoorbeeld een schilder, dient echter altijd nog wat kleine naloop werkzaamheden te verrichten voordat het verven of sauzen kan beginnen. In de praktijk zorgt dit nog weleens voor vingertje wijzen tussen een stukadoor en een schilder met hiertussen de klant, u dus. Misschien een leuk weetje, deze discussie heeft zelfs aan de basis gestaan van ons bedrijfsmodel. Het aanbieden van het stucen en sauzen in één pakketvorm.
Uw nieuwbouw in één week laten stucen en latex spuiten?
Wat kost stucen?
Het antwoord op deze vraag is veel langer dan de vraag zelf en kan bij elke stukadoor weer anders zijn. Het is een vrije markt dus elke stucer bepaalt zijn of haar eigen prijzen. Daarnaast kan elk project en elke situatie zorgen voor andere kosten. Om erachter te komen of een gevraagde m2 prijs rechtvaardig is, dekt enkel de vraag ‘wat kost stucen’ de lading niet. Om wat voor type stucwerk gaat het bijvoorbeeld, sausklaar stucen of behangklaar stucen? Ook het stucwerk enkel op prijs beoordelen of vergelijken zou zeer onverstandig zijn. Een goedkope stukadoor levert doorgaans mindere kwaliteit, maar een dure hoeft niet per se beter te zijn. De enige tip die wij kunnen meegeven is: “Vergelijk appels met appels, niet met peren en volg uw gevoel”. Bij Wandgrimeurs.nl hanteren we een vaste pakketvorm met vaste m2 prijzen zonder verborgen kosten. Bij ons ziet u direct wat stucen kost en bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit stucwerk en latex spuitwerk voor een eerlijke prijs!
Een offerte bij een echt stukadoorsbedrijf of bij een offerte website?
Wanneer u op deze huidige pagina van Wandgrimeurs.nl bent gearriveerd, is de kans groot dat u ook andere type ondernemingen tussen de zoekresultaten van Google heeft zien staan. Of u nu ‘stucen’ of ‘stucwerk’ heeft ingetypt als zoekwoord, bij beide is de kans groot dat u bouwmarkten en ‘vermomde’ stukadoorsbedrijven bent tegengekomen. Met bouwmarkten is niet zozeer iets mis, zij leggen hoogstens uit hoe u zelf kunt leren stucen zodat zij het materiaal als betonstuc en gereedschappen kunnen verkopen. Bij ‘vermomde’ stukadoorsbedrijven ligt dat anders. Zij doen zich vaak voor als stukadoorsbedrijven (vandaar vermomd) maar zijn in werkelijkheid maar ordinaire doorgeefluiken. De meeste consumenten hebben allereerst geen flauw benul of ze met een echt stukadoorsbedrijf, die de stukadoorswerkzaamheden zelf uitvoert, te maken hebben of dat de website niet meer dan een façade is. Van veel websites die goed vindbaar zijn in Google op stucwerk gerelateerde onderwerpen staat vast dat het puur façades zijn. U heeft hier slechts te maken met offerte websites of kluswebsites zoals Werkspot.
Zoekt u een stukadoor gespecialiseerd in nieuwbouw stucen?
Hoe herken je bedrijven die zelf stucen?
Over het algemeen herken je bedrijven die ècht zelf stucen aan de informatie die gegeven wordt, al zal dat voor een leek misschien lastig te doorgronden zijn. Bij ‘vermomde’ bedrijven is het vaak het gebrek aan nuttige informatie die ze door de spreekwoordelijke mand doet laten vallen. De informatie op deze websites over stucen is oppervlakkig van aard en slaat in veel gevallen nergens op. Wat op zich natuurlijk goed verklaarbaar is aangezien de schrijvers waarschijnlijk nog nooit een stucspaan hebben vastgehouden, laat staan een wandje gestuct. Ook kun je deze bedrijven ontmaskeren door goed naar de foto’s op de website te kijken. Dit zijn allemaal stockfoto’s waarbij de fotografeerde mensen alles behalve lijken op Hollandse ambachtslieden die stucen. Het zijn bijeengeraapte foto’s, gedownload uit buitenlandse databases. Kortom, één grote wassen neus!
Marketingbedrijven die stucen
Deze ‘stukadoorsbedrijven’ doen voorkomen dat zij zelf stucen of stukadoors in hun netwerk hebben, maar in werkelijkheid zijn zij niet meer dan geraffineerde marketingbedrijven. Naast websites die stucwerk aanbieden hebben zij vaak nog talrijke andere websites over diverse uiteenlopende onderwerpen puur gericht om offertes binnen te harken. U heeft hier dan ook geen contact met de ‘stukadoor’ die het stucen zelf uitvoert. Maakt het uit? Nee, feitelijk niet. Maar het is wel fijn om dit te weten voordat u een offerte aanvraagt om uw hele woning te laten stucen. Zoals al eerder aangegeven richten zij zich enkel op het binnenhalen van offertes. Of plat gezegd: geld verdienen! Zonder dat zij zich daarbij ook daadwerkelijk om de klant en hun project bekommeren. De geplaatste aanvragen worden verstuurd aan kleine zelfstandige stukadoors die een flinke marge inleveren van het totaalbedrag. Dit zijn stukadoors, die over het algemeen de nederlandse taal niet machtig zijn en het vaak iets minder nauw nemen met normen en waarden. Kort door de bocht betaalt u dus meer voor minder kwaliteit.
Èchte stukadoors
Bij Wandgrimeurs.nl heeft u te maken met een ècht stukadoorsbedrijf met èchte stukadoors. Vakmannen die weten wat ze doen en zich ervan bewust zijn dat ze bij u te gast zijn. Onze stukadoors voeren het stucen en het schilderen van het stucwerk altijd zelf uit, zelfs uitbesteden aan externe ZZP’ers en huurlingen doen wij niet. Wij zijn zuinig en trots op ons stuc merk en willen dat graag blijven.
Samen binnen 1 minuut uw project berekenen?
Waar staat Wandgrimeurs.nl voor?
Wandgrimeurs.nl staat voor hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs. Wij staan voor goed en snel communiceren op een duidelijke en oprechte manier zonder verrassingen achteraf. Plezier in ons werk is enorm belangrijk en dit dragen wij ook uit. Wij behandelen mensen en projecten zoals wij zelf behandeld wensen te worden, met aandacht en respect. Onze vakmannen hebben ambitie en een doel. Wij bouwen gezamenlijk aan “Het beste merk in stuc- en latex spuitwerk”. Helpt u ons mee?
Wat stucen jullie allemaal?
Wandgrimeurs.nl richt zich primair op de particuliere klant met een recent opgeleverde nieuwbouwwoning. Vanzelfsprekend focussen wij ons daarom op het stucen en latex spuiten van woningen en appartementen. Wij stucen uitsluitend nieuwbouw. Toch komt het een enkele keer voor dat wij nog traditioneel stucwerk uitvoeren in een renovatiewoning. Wij stucen woonkamers, slaapkamers, badkamers en toiletten, maar stucen bijvoorbeeld ook uw openhaard. Ook wanden en/of plafonds op zolder stucen wij. En een zolder spuiten draaien wij onze hand ook niet voor om. Wij zijn gespecialiseerd in totaalpakketten met daarin het stucen zelf, maar ook het airless latex spuiten van het stucwerk standaard inbegrepen.
Een team vrolijke stucspecialisten bij u op visite?
Waar stucen jullie allemaal?
Wij stucen voornamelijk in de randstad. Ons werkgebied is dan ook met name de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. Dus of u nu stucwerk wenst in Amsterdam, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Haarlem, Utrecht of een hele hoop andere steden in de randstad. Wij helpen u graag!
Informatie over stucen en stucwerk
Wij vinden het belangrijk dat u als klant op de hoogte bent van bepaalde zaken binnen ons bedrijf, over onze werkwijze of over het vak stucen in het algemeen. U heeft misschien vragen als, “wat voor percentage btw stucwerk heeft?” of “hoe kan ik het aantal vierkante meter berekenen?” of “kan je nieuwbouw stucen?”. Of misschien heeft u geen idee wat voor type stucwerk het meest geschikt is voor uw situatie.
Om u van antwoorden te voorzien op dit soort vragen over stucwerk plaatsen wij regelmatig nieuwe blogs op de website. Kunt u een vraag over stucen niet vinden? Heeft u al tussen de veelgestelde vragen gekeken? Mocht u het antwoord daar ook niet kunnen vinden, laat het ons weten! Uw vraag kan zomaar een onderwerp voor een nieuw blog over stucen worden. Zo kregen wij ooit de vraag wat nu de juiste spelling van het woord stucen is en of het moeilijk is om zelf te stucen. Dit hebben we vervolgens even uitgeschreven en tot de bodem uitgezocht!
Stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken?
Met diverse vreemd gespelde woorden als stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken wordt één en dezelfde handeling bedoeld. Ondanks de verschillende spellingen van het woord stucen, spreken we het allemaal op dezelfde manier uit. ‘Stuu-ken’ met de klemtoon op de ‘u’ is de enige echte uitspraak. Maar wat is nu de juiste spellingswijze? Is het nu stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken? We nemen u mee op een grammaticale stuc reis.
Als we de focus eerst weer even verleggen naar de uitspraak kunnen we aan de hand daarvan al twee spellingswijzen afstrepen. Bij de woorden ‘stuccen’ en ‘stukken’ ligt de klemtoon namelijk niet meer op de ‘u’ maar op de ‘k’(c). Dan houden we er nog drie over, stucen, stuken en stucken. Als we even een kleine speurtocht houden op het internet komt er bij alle taaltechnische websites eigenlijk hetzelfde uit: de juiste spellingswijze is, volgens onder andere Van Dale, ‘stuken’. Gek genoeg geven een aantal websites aan dat de spellingswijzen ‘stuccen’ en zelfs ‘stukadoren’ ook door de beugel kunnen. En gekker wordt het wanneer we zien dat, volgens de zoekresultaten van Google, het overgrote deel van Nederland (waaronder wijzelf) het woord ‘stucen’ gebruikt.
Benieuwd wat uw project ongeveer zou gaan kosten?
Stucwerk, stukwerk of stuck werk
Als we even in gedachten houden dat de juiste spellingswijze van het werkwoord ‘stucen’ dus eigenlijk ‘stuken’ is, wordt het nog vreemder wanneer we het woord ‘werk’ erachter willen plaatsen en op die manier het zelfstandig naamwoord ‘stucwerk, stukwerk of stuck werk’ ontstaat. Als we diverse taalwebsites er weer even op naslaan, komt er namelijk iets eigenaardigs aan het licht. Als het woord ‘stuken’ de juiste spellingswijze van het desbetreffende werkwoord is, zou je logischerwijs verwachten dat ‘stukwerk’ weer de afgeleide is van het werkwoord ‘stuken’. Maar nee, volgens o.a. Woorden.org is de juiste spelling ‘stucwerk’ en geen ‘stukwerk’. De crux zit hem in het zelfstandig naamwoord ‘stuc’: met dit woord wordt eigenlijk het materiaal (gips of pleisterkalk) bedoeld. Je zegt dan bijvoorbeeld, “een wand bepleisteren met stuc”. Onzetaal.nl geeft ook een mooi voorbeeld en trekt de vergelijking naar het woord ‘truc’: het werkwoord hiervan is ‘truken’, van ‘trukendoos’.
Gestuukt of gestuct?
Ook bij gestuukt en gestuct spreken we beide woorden hetzelfde uit, de spelling is echter totaal weer anders. Als voorbeeld borduren we even voort op het woord truc. Een foto die is gephotoshopt kun je getruukt noemen. En waarbij een foto ‘getruukt’ kan zijn, kan een wand zijn ‘gestuukt’. Maar merkwaardig genoeg klopt naast ‘gestuukt’, grammaticaal gezien, het woord ‘gestuct’ ook.
Wat ingewikkeld allemaal dat stuken!
Klopt, dit zijn we helemaal met u eens. De grammaticale benadering is voor menig stukadoor moeilijker dan het stucen zelf. En aangezien iedereen exact weet wat je bedoelt, welke spelling je ook gebruikt, hebben wij besloten om enkel de meest voorkomende spellingswijzen te gebruiken. Op onze website zullen wij dan ook enkel reppen over stucen, stucwerk en gestuct. Wel zo makkelijk!
Oer-Hollandse topkwaliteit zonder zorgen?
Zelf stucen
Zelf een muur of plafond stucen is in principe niet moeilijk. Door het zelf te doen houdt u in ieder geval de kosten lager. Toch brengt zelf stucen ook kosten met zich mee. Denk hierbij aan de juiste materialen en gereedschappen. Maar met de juiste wetenschap, materialen en gecombineerd met enig motorische handigheid is het ook prima zelf te doen. Volg de onderstaande stappen zorgvuldig en zelf stucen wordt een fluitje van een cent.
Zelf stucen stappenplan
Stap 1. Zorg voor de juiste materialen en gereedschappen
Stap 2. Bereidt de te stucen oppervlakken voor. Verwijder behang, oude loszittende delen stucwerk, spijkers en schroeven
Stap 3. Plak delen af die niet gestuct dienen te worden of niet vies mogen worden
Stap 4. Breng de voorstrijk of primer aan met een vachtroller en een kwast. Laat dit vervolgens drogen
Stap 5. Meng het gips met behulp van een machinale mixer in een speciekuip tot een homogene massa
Stap 6. Breng het gips aan op het oppervlak en zorg direct voor een goede verdeling
Stap 7. Trek het oppervlak over met een rei, verwijder op delen het overtollige gips en zet bij op plekken waar nodig. Herhaal dit tot het oppervlak vlak en vrij van kuilen en bulten is
Stap 8. Na aantrekken van het gips start het messen met het spackmes. Gebruik de stucspaan om haakse hoeken te trekken
Stap 9. Na het opstijven van het gips kan er gestart worden met sponzen
Stap 10. Na het sponzen gebruikt u het spackmes weer om de oppervlakken glad te messen. Na deze stap kan het plakwerk verwijderd worden
Stap 11. Na het verder drogen is het tijd voor de dunne finishlaag. Door het aanbrengen hiervan is het oppervlak spiegelglad
Stap 12. Wanneer het oppervlak volledig uitgedroogd is kan er nog even nagelopen worden met een fijn schuurpapier alvorens er geschilderd kan worden
Toch een stucspecialist inschakelen voor uw nieuwbouwwoning?
Veelgestelde vragen
Stucen is het egaliseren van wanden en plafonds door aanbrengen van een laag pleister (stuc, gips of een andere mortel).
Zelf kunnen stucen is absoluut mogelijk. Met de juiste handigheid, materialen, gereedschappen en ons stappenplan kunt u zelf uw eigen muur of plafond stucen.
Nee, hout is een natuurproduct wat reageert op vocht, het blijft werken. Zelfs met een voorstrijk als hechtbrug is de kans op onthechting en scheurvorming enorm groot.
Jazeker, zolang alle tegels goed vastzitten is stucen geen probleem. Wel is het van belang om een juiste voorstrijk aan te brengen alvorens er met stucen gestart wordt.
Gemiddeld zal een stukadoor tussen de 20 en 35 m2 per dag kunnen stucen afhankelijk van de moeilijkheidsgraad