Nieuwbouw stucen

Nieuwbouw stucen is nog steeds een van de meest gemaakte keuzes als de wandafwerking van nieuwbouwwoningen ter sprake komt. Gladde wanden zijn in de loop der jaren zelfs de norm geworden voor elke woning.

Wanden met structuur afwerkingen vindt je nauwelijks meer en zijn inmiddels buitengewoon zeldzaam geworden. Naast het glad stucen van nieuwbouw bestaan er nog meer opties voor de wandafwerking in nieuwbouw. Toch komen er hoofdzakelijk maar twee wandafwerkingen bovendrijven. Als mensen dan ook de vraag stellen wat nu de beste wandafwerking voor nieuwbouw is gaat het eigenlijk maar om één vraag, “Renovlies of stucen?”.

sausklaar-maken-van-uw-nieuwbouwwoning

Aansturen op renovlies

Voor veel eigenaren van nieuwbouwwoningen zal het misschien voelen of er überhaupt maar twee wandafwerkingen voor nieuwbouw bestaan. Bij renovlies of stucen wordt vaak ten onrechte gedacht dat het elkaars tegenstanders zijn. De producten zelf missen echter een eigen wil en zullen niet zozeer elkaars tegenstanders zijn. ‘De wedstrijd’ tussen beide zal zich eerder afspelen tussen de vaklieden zelf, zeg de stukadoors en de behangers. Maar zelfs dat ligt in de praktijk iets anders, er is meer aan de hand en dit begint volgens ons al een paar stappen terug.

renovlies of stucen

Vanaf het eerste moment dat mensen ‘in aanraking komen’ met een nieuwbouwwoning zullen ze langzaam worden bestookt met renovlies propaganda. De klanken van de renovlies propaganda klinken over het algemeen iets sterker dan het stuc evangelie doordat renovlies vooraf door diverse belanghebbende partijen naar voren wordt geschoven als zijnde de norm voor het afwerken van nieuwbouw wanden. Vervolgens kakelen en papegaaien er een hele rits ‘verstandige’ mensen dezelfde bangmakerij boodschap er nog eens achteraan, waarna de beeldvorming compleet is. En als je iets maar vaak genoeg hoort ga je het vanzelf geloven, de kracht van herhaling laten we maar zeggen. 

Vooral vanuit de aannemers klinken er over het algemeen enkel renovlies geluiden en is stucwerk vaak het ondergeschoven kindje. Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat renovlies de beste wandafwerking voor nieuwbouw is om zo scheurvorming te voorkomen. Onder het mom van “Mocht het door het behang heen scheuren heeft u er alles aan gedaan”. In onze ogen heeft dit een hoog ‘eigen straatje schoonvegen’ gehalte om zo op voorhand ‘die vervelende kopers’ met klachten over mogelijke bouw- en/of constructiefouten monddood te maken. 

Scheuren in nieuwbouw

In werkelijkheid ligt het ontstaan van scheurvorming iets genuanceerder en kan geen enkele wandafwerking scheuren voorkomen. Het feit is allereerst dat we in een wereld leven waarin alles om ons heen beweegt. Vaste elementen als betonnen prefab delen of grote wanden van kalkzandsteenblokken zijn geen stroopwafels. Ze zijn simpelweg niet elastisch en geven niet mee. Daarnaast zullen de krachten die bij het zetten van een nieuwbouwwoning van een paar tonnage gepaard gaan of trillingen bij het heien van palen in de bouwfase naast uw woning ergens tot uiting moeten komen. Maar ook het dagelijks langsrijden van zwaar materieel, extreme weersinvloeden of tal van andere legitieme redenen zullen niet meewerken. Het getuigt in ieder geval van weinig intellect om te denken dat een dun vliesbehang de volledige woning bij elkaar zal houden. Als u puur om scheur technische redenen voor renovlies zou kiezen is deze keuze op z’n minst twijfelachtig te noemen.

Voorkomen van scheuren bij nieuwbouw stucen

Zijn scheuren dan niet te voorkomen bij het stucen van nieuwbouw? Nee, het eerlijke antwoord is dat u kansloos bent indien een woning zich echt gaat zetten. Dit betekent echter niet dat er geen voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden om scheurvorming bij nieuwbouw stucen te voorkomen. Bij nieuwbouw stucen dienen alle scheur kritieke delen op voorhand te worden behandeld met een wapeningsgaas van polyester glasvezel (wat trouwens hetzelfde bestanddeel is als vliesbehang) van alvorens er gestuct wordt. Tevens kan het insnijden en kitten van inwendige hoeken van het stucwerk de kans mogelijke scheurvorming verminderen. Al deze handelingen zijn echter niet zaligmakend betreft het volledig kunnen uitsluiten van scheurvorming. Er is namelijk geen handeling of wandafwerking die dit kan. Overigens is een scheur in glad stucwerk naderhand prima te repareren in tegenstelling tot veel andere wandafwerkingen. Lees meer over het scheuren en het repareren hiervan in ons blog ‘Scheuren in het stucwerk’. 

Dé nieuwbouwspecialist van Nederland bij u op visite?

Beste wandafwerking stucen nieuwbouw

U zal ons nooit zien of horen zeggen wat de beste wandafwerking voor nieuwbouw is. Dit kan namelijk voor iedereen anders zijn. En wat is onze mening waard aangezien wij als gespecialiseerd nieuwbouw stukadoorsbedrijf het aanbrengen van renovlies (nog) niet eens aanbieden. U zou onze mening misschien als iets gekleurd kunnen ervaren. Naar onze opvatting heeft de beste wandafwerking voor uw nieuwbouwwoning in essentie weinig met de afwerkingen stucen en renovlies zelf te maken. Daarentegen heeft het alles met de renovlies lobby en de daaruit ontstane beeldvorming van doen. Maar bovenal heeft het met u en uw eigen smaak, voorkeuren en idealen te maken. 

Beide producten zijn in de basis prachtige wandafwerkingen en leveren beide ‘gladde’ wanden in nieuwbouw. De wandafwerkingen kunnen prima naast elkaar bestaan, net als cola en sinas dat ook kunnen. Mede hierdoor en de constante vraag naar renovlies is de kans zeer groot dat wij binnen afzienbare tijd renovlies zullen gaan toevoegen aan ons aanbod.  Als specialist in de afwerking van nieuwbouw wanden kan je namelijk niet om deze type wandafwerking heen en is renovlies naast het glad stucen van nieuwbouw onmisbaar voor een nieuwbouwspecialist. Toch is de kans zeer aanwezig dat wij wanden eerst van een dunne pleisterlaag zullen gaan voorzien aangezien de meeste behangklare nieuwbouw wanden nog niet geschikt zijn voor vliesbehang. Op deze manier zal het dus een combinatie worden van stucen en behangen, een soort stucbehang.

Nieuwbouw stucen of behangen?

Of je nieuwbouw beter kan stucen of behangen blijft dus een lastige vraag waarbij u uiteindelijk enkel zelf het antwoordt kan geven. In de kern zijn beide wandafwerkingen hetzelfde en dienen zij tevens hetzelfde doel, dat wil zeggen het leveren van gladde wanden in nieuwbouw. Het feit is en blijft echter dat renovlies ooit is ontworpen om optisch gezien zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Kan je het verschil zien? Zeker, als je goed kijkt wel! Indien glad stucwerk in combinatie met latex spuiten goed en kwalitatief is uitgevoerd is er van structuur geen sprake en zal je geen diepte ervaren. Bij renovlies ligt dit net anders. Hoe goed ook uitgevoerd zal je behang altijd op een aantal punten kunnen ontmaskeren. Denk hierbij aan de vezelstructuur, de naden tussen de banen behang en bij uitwendige hoeken. Logisch, probeer als proef zelf maar eens een A4’tje om een hoek heen te vouwen. De kans dat ‘de vouw’ zichtbaar blijft is aanwezig. 

Samen binnen 1 minuut uw project berekenen?

Alternatief voor stucen in nieuwbouw

Sinds een aantal jaar bestaat er een alternatief, een nieuwe speler op het nieuwbouw toneel. Een speler die het beste van twee werelden weet te combineren, genaamd dunpleister. Dunpleister heeft de uiterlijke kenmerken van glad stucwerk maar een prijs die meer past bij renovlies. Je zou dunpleister kunnen omschrijven als een light versie van traditioneel glad stucen. Dikke stuclagen van gips op wanden die al behangklaar zijn is totaal overbodig. Het dunne pleisterwerk is uitsluitend geschikt voor nieuwbouw wanden en plafonds omdat die al redelijk vlak en vrij van verontreiniging zijn. De totale handeling is een stuk minder arbeidsintensief en door de korte droogtijd sneller verwerkbaar waardoor het qua kosten op het niveau zit van renovlies. Zie het als een goedkoper alternatief voor stucen voor mensen die graag ultra strakke en glad gestucte wanden en plafonds willen maar misschien geen lekker gevoel bij renovlies hebben. Meer informatie over dunpleister? Lees ons uitgebreide dunpleister blog.

Stucen nieuwbouw kosten

We benoemden in de vorige alinea al even kort de kosten. Als we het hebben over de kosten van het stucen van een nieuwbouwwoning legt glad traditioneel stucwerk het af tegen renovlies. De nieuwe uitdager dunpleister daarentegen zorgt voor een geheel nieuw prijsniveau. Door nieuwbouw te stucen met dunpleister is de prijs per m2 over de gehele linie drastisch gekelderd. Stucen met dunpleister in nieuwbouw is de maatstaf geworden. Mensen betalen minder voor exact hetzelfde resultaat. Deze ontwikkelingen in kosten en prijs voor de klanten maar zeker ook het aspect lichamelijke duurzaamheid aan onze zijde hebben ervoor gezorgd dat Wandgrimeurs.nl definitief afscheid heeft genomen van traditioneel stucen in nieuwbouw. 

Het beste en goedkoopste alternatief voor nieuwbouw stucen?

Stucen over behang?

Naast de keuze of je nieuwbouw het beste kan stucen of voorzien van renovlies behang horen wij ook wel eens een alternatieve optie. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld: “Wij gaan eerst behangen en over 5 jaar, als de woning uitgewerkt is, alles glad laten stucen”. Een prachtig idee, als je tijd en geld teveel hebt. Laten we de situatie even schetsen.
Bij oplevering van de woning laat u eerst alles met renovlies behangen en ook sausen uiteraard. U betaalt na de werkzaamheden netjes de factuur. Na 5 jaar ruimt u uw hele woning weer leeg en laat u het vliesbehang verwijderen (u zou het natuurlijk ook zelf kunnen doen). De stukadoor heeft namelijk de ruimte nodig en geeft geen garantie op de hechting van het stucwerk met het behang als onderlaag, heel logisch. Stucen over behang kan simpelweg niet. U gaat tijdelijk even in een hotel in de buurt wonen, want thuis wonen in de rommel heeft u geen zin in. Ondertussen wordt het iets prijziger dan 5 jaar geleden het geval zou zijn geweest doordat dunpleister inmiddels geen optie meer is door alle lijm- en behangresten van het vliesbehang. Alles moet eerst goed in de voorstrijk en na droging volgt de traditionele stuclaag. Na het drogen van het stucwerk gaat de afwerkingslaag de muur op in de vorm van een primer en de latex. Het ziet er allemaal geweldig en top uit en daarom betaalt u (wederom) maar wat graag de factuur aan de stukadoor.

Kan het? Ja wel degelijk. Maar of het verstandig en een juiste keuze is mag u zelf beoordelen! U zou uw woning bijvoorbeeld ook direct kunnen laten glad stucen en na 5 jaar de wanden en plafonds weer even van een opfrisbeurt kunnen voorzien, hetgeen wat überhaupt na een aantal jaar dient te gebeuren. In deze fase kunnen scheuren maar ook andere beschadigingen als krassen, butsen of vlekken prima gerepareerd of weggewerkt worden alvorens wanden en plafonds van een nieuwe laag verf voorzien worden. En huurt u een traditionele schilder in die de ‘ouderwetse’ roller gebruikt is de woning leeghalen ook niet nodig. Kunt u gewoon thuis slapen en uw spullen eenvoudig laten staan.

Gewoon direct kiezen voor een ècht kwaliteitsproduct?

Nieuwbouw sausklaar laten stucen als meerwerk?

Veel projectontwikkelaars en hoofdaannemers bieden het aan, slechts weinigen weten te leveren: een nieuwbouwwoning sausklaar opleveren rechtstreeks vanuit de bouw. Dit klinkt natuurlijk vrij depressief maar toch is het wel het geval. Praktisch alle aannemers doen hun nieuwbouwwoningen standaard behangklaar opleveren. Het stucen en sausklaar maken van wanden en plafonds wordt vaak als meerwerk of extra optie door de aannemer aangeboden. Doorgaans wordt hier een hoop geld voor gerekend als je het afzet tegen de geleverde kwaliteit. Is het dan wel verstandig om te laten doen? Goede vraag, die u zelf zal moeten beantwoorden. Wij gaan u echter een aantal redenen geven om het niet te doen!

Top 5 redenen om nieuwbouw nóóit vanuit de bouw sausklaar te laten maken

U betaalt teveel!

Als er momenteel iets veel gedaan wordt tijdens de bouw van nieuwbouwwoningen is het wel veel geld verdienen. Door de onderaannemers maar vooral door de hoofdaannemers. Nou is dat op zich niet erg, het zijn allemaal commerciële partijen waar de schoorsteen net als bij ons moet roken, maar wel als je het vergelijkt met de geleverde kwaliteit en de prijs die daarvoor betaald moet worden. Marktconforme prijzen waar 30-40% bovenop gaat is echt geen exceptie. Zo ook binnen de afbouwtak met bijvoorbeeld het stucwerk. De kosten van behangklaar naar sausklaar liegen er namelijk niet om. Om nieuwbouwwoningen vanuit de bouw sausklaar op te leveren legt de onderaannemer een prijs neer, de hoofdaannemer legt er nog iets bovenop en voilà, dat is de prijs die u betaalt. Vervolgens worden de wanden en/of plafonds door werknemers van de onderaannemer, of door onderaannemers van de onderaannemer (ja echt, uitbesteden aan zzp’ers gebeurt aan de lopende band), sausklaar gemaakt. Niks ten nadele van deze huurlingen maar deze houden er over het algemeen een iets ander idee van de term ‘sausklaar’ op na. Lees hier meer over sausklaar stucwerk!

Vrolijke specialisten over de vloer zonder teveel te betalen?

Waar betaalt u exact voor?

Bij veel nieuwbouwwoningen komt traditioneel stucwerk niet eens meer voor. De gebruikte materialen als beton, gips- of fermacell platen, gips- of kalkzandsteenblokken zijn al dusdanig vlak en glad dat zij alleen op enkele punten even worden aangesmeerd, nu zijn ze behangklaar. Om deze wanden sausklaar te maken is een dikke stuclaag overbodig. Eén á twee lagen dunpleister zijn voldoende om deze wanden volledig sausklaar af te werken. Hier is an sich niks mis mee, prima zelfs en ook onderdeel van ons Glad&Wit pakket. Veel aannemers maar vooral onderaannemers op de bouw kennen deze methode ook. En u zal niet de eerste zijn die voor traditioneel sausklaar stucwerk betaalt maar dunpleisterwerk geleverd krijgt. Dit komt zelfs voor bij plafonds stucen. Verschil in kosten? Dit kan uiteenlopen per bouw of aannemer maar €10-15,- ex. Btw. p/m2 is echt niet vreemd. Na de vierkante meters berekenen komt u uit op 300m2 aan wanden. Dan hebben we het over een totaal verschil van €3000-4500,- ex. Btw. Ai, dat had u best ergens anders aan kunnen uitgeven.

Beschadigingen tijdens de bouw

Hier kan je de aannemer niet de schuld van geven, maar het is wel een feit. Tussen de woning sausklaar stucen en de definitieve oplevering aan u zitten weken, vaak zelfs maanden. In deze tussenperiode gaan er nog tal van andere vakmannen door de woning heen. Denk aan timmermannen, tegelzetters of schilders. Al deze vaklieden nemen een hoop materiaal, gereedschap en/of machines mee die rustig tegen de ‘sausklare’ wanden worden aangezet. Tevens nemen zij het niet zo nauw met voorzichtig zijn en lopen rustig met materiaal tegen wanden of plafonds aan. In principe kan je ze dit niet kwalijk nemen, er wordt nog gewerkt in de woning. Maar uw sausklare wanden zijn niet zo dol op deze beschadigingen.

Extra kosten van de schilder

In navolging van reden 1 en 3 kon deze reden niet uitblijven. Als de kwaliteit van de ‘sausklare’ wanden ondermaats is door enerzijds slecht geleverd glad stucwerk en anderzijds beschadigingen zal de latex spuiter of schilder er een hele kluif aan hebben om deze wanden weer sausklaar te maken. Als hij deze taak überhaupt al op zich wil nemen, want de kans dat hij de deur uitloopt omdat hij zijn vingers niet wil branden aan andermans prutswerk is namelijk zeer aanwezig. En heel begrijpelijk overigens. Mocht hij het reparatiewerk wel willen doen zal hij waarschijnlijk alsnog een stukadoor inschakelen waarna er een factuur van de reparatie zal volgen. U heeft nu dus dubbel voor het stucwerk betaald, dat is geen fijne gedachte.

Er is een oplossing!

Gewoon behangklaar laten opleveren en op zoek gaan naar een specialistische partij waarbij nieuwbouw stucen oftewel het sausklaar maken van wanden en/of plafonds van opgeleverde nieuwbouwwoningen tot hun kernwerkzaamheden behoort. Oh wacht, die heeft u al gevonden! Nee, even zonder gekheid. Natuurlijk helpen wij u graag met uw project. Maar wij willen vooral dat u de juiste keuze maakt waar u het beste gevoel bij heeft. Toch zegt iets ons dat het sausklaar maken van wanden en plafonds in de bouwfase, na het lezen van deze redenen, waarschijnlijk niet meer tot de keuzes behoort.

 

Mocht u na dit betoog nieuwsgierig zijn geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen kunt u het beste even ons Glad&Wit pakket bekijken. Deze pakketvorm is zo samengesteld om u volledig te ontzorgen met betrekking tot de wand- en plafondafwerking van uw nieuwbouwwoning.

Veelgestelde vragen

Absoluut en bij recent opgeleverde nieuwbouwwoningen zijn dikke stuclagen op uw nieuwbouw wanden overbodig. Een dunne pleisterlaag is voldoende om uw behangklare wanden volledig sausklaar te stucen. En nieuwbouw stucen met dunpleister scheelt enorm in de kosten ten opzichte van traditioneel stucwerk.

Het antwoord op deze vraag kan voor elke situatie anders zijn maar in de regel zal een woning na 2 tot 6 jaar uitgewerkt zijn. Na deze periode is de kans dat gerepareerde scheuren zullen terugkeren aanzienlijk kleiner.

Over het algemeen kan er direct gestart worden met het stucen van nieuwbouw. Aannemers zijn wettelijk verplicht om nieuwbouwwoningen pas op te leveren wanneer wanden, plafonds en vloeren onder een bepaald vochtpercentage zitten zodat vervolgwerkzaamheden na oplevering direct van start kunnen gaan.

Sinds stucen met dunpleister de norm is geworden in nieuwbouw wordt er gestuct met een laagdikte van 0 tot 2 mm. Dikker kan uiteraard nog steeds maar dan zal er op de traditionele wijze gestuct dienen te worden. Dit heeft geen meerwaarde, het namelijk hetzelfde eindresultaat maar duurt langer en is duurder.

Er zijn diverse wandafwerkingen mogelijk maar hoofdzakelijk kiezen mensen tussen glad stucwerk of renovlies behang. Bij beide wandafwerkingen dient er nog een eindlaag als latex spuitwerk te worden aangebracht.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen