Latex spuiten

Latex spuiten of muurverf spuiten is dé manier om snel en efficiënt uw wanden en plafonds van een nieuwe frisse witte kleur te voorzien. Het is een handeling die het ouderwetse rollen langzaam naar de tweede plek heeft gedirigeerd. En dan doelen we met name op situaties waarbij er grote oppervlakken in een keer voorzien dienen te worden van latex. Denk hierbij aan hele woningen of verdiepingen. Zeker als het vers stucwerk betreft, in deze niche is latex spuiten de norm geworden. Gek genoeg ligt het latex spuiten over het algemeen niet zozeer bij de schilder. Maar bij wie dan wel?

verfspuit-vs-roller

Latex spuiters zijn geen schilders

Latex spuiters en schilders worden vaak in één adem genoemd toch zijn het twee totaal verschillende beroepen. Latex spuiters hangen over het algemeen meer naar de stukadoors kant i.p.v. naar de schilders zijde. Veel schilders voeren bijvoorbeeld helemaal geen latex spuitwerk uit. Zij zijn bijvoorbeeld verknocht aan de kwast en de roller en zien nieuwigheid als het machinaal verspuiten van verf als onzinnig. Laat staan dat ze er tijd om te leren in zullen gaan investeren. Nog even los van de kosten die ermee gepaard gaan. Daarbij komt dat veel stukadoors liever de verantwoordelijkheid van de totale afwerking van wanden en plafonds op zich nemen. Voor de klant heeft dit als voordeel dat zij nooit tussen twee vuren in komen te staan.

Latex spuiten kosten?

Een ander voordeel om het bij één partij neer te leggen heeft betrekking op de kosten. Door het latex spuiten bij het stukadoorsbedrijf neer te leggen liggen de totale kosten relatief lager en is de kwaliteit juist hoger. Maar los van het stucwerk liggen de kosten voor het latex spuiten überhaupt een stuk lager dan latex aanbrengen met de vachtroller. Mede dankzij de snelheid natuurlijk. Met speels gemak worden hele woningen in één dag met latex gespoten, dat hoef je met de roller niet te proberen. De daadwerkelijke airless prijs per m2 kan van diverse factoren afhangen. Denk hierbij aan het totaal aantal m2, de mate van afplakwerk en het type verf. Maar ook factoren als de ondergrond en de moeilijkheidsgraad van het project spelen zeker een rol tot de totstandkoming van de latex spuiten prijs per m2. Één ding staat vast, de latex spuiten prijs zal over het algemeen lager liggen dan de variant waarbij de vachtroller de hoofdrol speelt.

Latex spuiten en glad pleisterwerk in één week afgerond?

Hoe werkt latex spuiten?

De latex wordt gespoten met een airless verfspuit. In het overgrote deel van de gevallen gebeurt dit met een plunjerpomp. Met een plunjerpomp wordt de latex aangezogen vanuit een emmer. Vervolgens wordt de latex van een lage naar een hoge druk gebracht zonder dat hier luchtdruk aan te pas komt, vandaar ‘airless’ (zonder lucht). De verf wordt als het ware door de slang naar het pistool geperst. Na de juiste afstelling qua druk en het plaatsen van juiste spuittip kan het latex spuiten beginnen. Bij het latex spuiten is rustig te werk gaan gecombineerd met soepele bewegingen met arm en pols de spreekwoordelijke sleutel om tot een egaal vers gekleurd oppervlak te komen.

Supersnel gladde en witte wanden zonder gedoe?

Kan je elke latex spuiten?

Niet elk type of merk latex is airless verspuitbaar. Sommige type latexverven zijn dusdanig van samenstelling dat plunjerpompen moeite hebben om het product aan te zuigen en op druk te brengen. Dit is een van de hoofdredenen waarom latex spuiters niet graag met latex spuiten wat door klanten zelf is uitgezocht. Wat hierbij in het verlengde meespeelt is dat een latex spuiter verantwoordelijk is voor het eindresultaat. Door te spuiten met een latex die hij of zij niet kent ontstaat er een risico dat de latex spuiter liever niet neemt.

Voorstrijk muurverf

“Gebruiken jullie ook voorstrijk?” is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Het antwoord hierop is “ja, inmiddels wel”. Een speciale voorstrijk spuiten vóór de muurverf is echter iets van de laatste jaren, het bestond simpelweg nog niet. Voorheen was het heel normaal om twee lagen verf te spuiten waarbij de eerste laag iets werd verdund. Deze eerste laag deed destijds dienst als voorstrijklaag. De voorstrijk heeft als voornaamste doel om het zuigende effect van de ondergrond op te heffen. Tevens zorgt het voor een betere hechtbrug voor de eindlaag. Maar vooral bij de verven van de lagere kwaliteit zorgde dit nog weleens voor problemen. De lagere kwaliteit latex herbergt minder hecht- en bindmiddelen maar juist meer vulstoffen. Deze vulstoffen komen tekort om als goede hechtbrug te dienen. Tevens heffen deze stoffen de zuiging minder goed op, het feit dat de verf nog verder werd verdund versterkte dit effect. In negatieve zin welteverstaan. Met als gevolg dat oppervlakken niet mooi egaal werden maar eerder een vlekkerig of wolkerig effect kregen. Tevens kon het voorkomen dat de latex minder goed aan de ondergrond hechtte. 

Airless latex spuiten of rollen?

Kan je latex nou het beste spuiten of rollen? Hier is tegenwoordig nog wel eens discussie over gaande. Maar een kleine 20 jaar geleden bestond er nog geen discussie tussen muurverf spuiten of rollen. Waarom niet? Simpel: airless latex spuiten was lang niet zo populair en gebruikelijk als deze huidige tijd.

Het debat komt, mede dankzij de enorme vraag naar woningen en daardoor de vraag naar bouwgerelateerde beroepen, steeds vaker naar boven. Aan weerszijden staan voor- en tegenstanders tegenover elkaar. Maar wie heeft er nu gelijk? Kan je muurverf (latex) beter spuiten of juist rollen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen maar kunnen prima naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze vullen elkaar juist aan. Het is vaak per situatie verschillend wat de beste optie is.

Misschien is het makkelijker om aan de hand van een paar situatieschetsen hier meer duidelijkheid in te geven. Allereerst zetten we even de vergelijking tussen latex en muurverf uit.

 
Samen direct online uw project berekenen?

Wat is het verschil tussen muurverf en latex?

Hier kunnen we heel kort over zijn, NIKS! Muurverf en latex zijn eigenlijk twee verschillende benamingen voor hetzelfde product. De benaming latex stamt uit een tijd dat de verf, de latex, nog een ‘natuurproduct’ was. Het grootste bestanddeel van de latex was namelijk rubber van de rubberboom, ook wel de latexsappen genoemd. Inmiddels zijn alle ‘latexen’ synthetisch van aard en worden deze in fabrieken gemaakt met als grootste grondstof een kunstharsdispersie of acrylaatdispersie. De naam latex is echter bijna groter dan het product zelf geworden waardoor het meer een soort marketingnaam is. Nu snel weer even terug naar de situatieschetsen. Wanneer spuit je muurverf en wanneer rol je de muurverf?

Slaapkamer schilderen?

Stel, u heeft een slaapkamer die nodig van een verse laag witte muurverf voorzien moeten worden. De huidige verf is namelijk een beetje grauw geworden. Maar de wanden en plafonds zelf zien er verder nog prima uit en kunnen nog jaren mee zonder dat ze van nieuw stucwerk voorzien hoeven te worden. In dit geval is de roller de beste optie. Spullen in de kamer kunnen even aan de kant gezet en afgedekt worden. Verder alles volledig secuur afplakken is niet nodig en er kan direct gerold worden. Airless latex spuiten is voornamelijk interessant wanneer het om grote oppervlakten gaat. Voor enkel een slaapkamer schilderen wordt latex spuiten een te dure aangelegenheid. De vachtroller is een veel betere keuze. 

Nieuwbouw muren verven

Laat u uw nieuwbouwwoning stucen en dient u alle muren naderhand te verven? Bij dergelijke grote oppervlakken is latex spuiten de beste keuze. Het gaat hier om enorme oppervlakten wat ervoor zorgt dat rollen een stuk minder interessant is. Hou echter in gedachten dat uw woning waarschijnlijk wordt opgeleverd met behangklare wanden. Deze zijn niet geschikt om direct te schilderen. Het is verstandiger om deze wanden eerst sausklaar te maken. De voordeligste manier om dit te bewerkstelligen is stucen met dunpleister. Met ons Glad&Wit pakket bent u echter verzekerd van glad dun pleisterwerk en latex spuitwerk in één ontzorgende pakketvorm

 
Een team vrolijke specialisten bij u op visite?
Huis schilderen binnen

Ander voorbeeld: u gaat verhuizen naar een bestaand huis waar de stukadoor alle wanden en plafonds van een nieuwe gladde stuclaag voorziet. Na het drogen van het stucwerk wilt u de plafonds allemaal wit hebben, maar op de wanden wilt u diverse kleuren in de verschillende kamers.

Verschillende kleuren is zeer lastig voor een latexspuiter door de vrijkomende spuitnevel. Alles moet dan heel zorgvuldig worden afgeplakt om te voorkomen dat er een gekleurde waas op een witte wand komt. Goed afplakken is dus cruciaal, maar ook tijdrovend en duurder. Bovendien is de kans groot dat, wanneer de latexspuiter het al gespoten plafond afplakt voor het spuiten van de wanden, hij na afloop muurverf van het plafond meetrekt bij het verwijderen van het afplakmateriaal. Zo kan de latexspuiter weer overnieuw beginnen.

Kortom: Van binnen een huis schilderen? In dit voorbeeld kunnen de plafonds en wanden allereerst prima van één basiskleur voorzien worden door latex spuitwerk. Maar naderhand een gestucte muur verven of meerdere muren verven in een andere kleur? Altijd een roller! Op deze manier vullen de airless latex spuit en roller elkaar dus prima aan.

Uw klantervaring staat bij ons op nummer 1

Kan je airless latex spuitwerk bijwerken of repareren?

De eerste buts, kras of zwarte veeg op een nieuw gestucte en latex gespoten wand, die doet vaak het meest zeer. Het liefst wilt u die direct weer hersteld hebben, maar kan dat? Eerlijk gezegd: met airless gespoten latex is dat lastiger dan op wanden die met de roller zijn gedaan. Dit heeft met de structuur van het latex spuitwerk te maken, of beter gezegd: het gebrek aan structuur. Een roller kan nooit die structuurloze look benaderen. En bijspuiten is ook geen optie, omdat er een waas of een glimmende vlek zichtbaar zal blijven.

Lakroller en latex spuiten

De lakroller gaat prima samen met latex spuiten. De lakroller is zelfs de beste oplossing voor het uitvoeren van kleine reparaties van het latex spuiten. De structuur van een lakroller komt het dichtst bij de structuur van airless spuiten. Desondanks zult u, zelfs als u exact dezelfde muurverf gebruikt, bij bepaalde lichtinval de plek altijd een beetje kunnen zien. Maar zeg nou zelf, niemand gaat bij elke kras of vlek direct in de weer met een roller om de wand weer bij te werken. De meeste mensen kiezen ervoor om elke zoveel jaar de wand, of het volledige huis, in één keer over te schilderen. Bij airless latex spuiten kiest u voor snel, voordelig én hoge kwaliteit. En dat is toch prettiger dan het traditionele rollen wat trager en duurder is, alleen zodat u krassen iets makkelijker kunt herstellen. We hebben de voor- en nadelen nog even voor u opgesomd.

De voor- en nadelen van airless latex spuiten

Voordelen

Nadelen

Verfspuit vs roller

Dus wie wint de wedstrijd: verfspuit vs roller? Lastige vraag, de winnaar kan op elk speelveld weer anders kan. Zij hebben beide hun eigen kwaliteiten om te winnen op het voor hun beste terrein. Ook komt het regelmatig voor dat ze elkaar aanvullen. De basis met de latex verfspuit en de accentkleuren met de roller. Naar onze mening is het niet zozeer de verfspuit òf de roller maar eerder de verfspuit èn de roller. Ze zullen de wedstrijd dus eerder mèt elkaar spelen dan tegen elkaar.

Binnen 4 dagen stucen en latex spuiten wij al uw wanden!

Zelf latex spuiten

Ondanks dat latex spuiten op het eerste gezicht vrij gemakkelijk lijkt heeft menig latex spuiter toch eerst flink wat vlieguren nodig om een verkoopbaar product op de mat te kunnen leggen. Maar zoals met veel handelingen baart oefening kunst. In principe is zelf latex spuiten met de juiste toewijding, net als leren stucen overigens, prima te doen. Om u een beetje op weg te helpen hebben we alvast een ‘zelf latex spuiten stappenplan’ samengesteld.

Zelf stucen stappenplan

Stap 1. Plak alles in de woning af waar geen latex op mag komen. En met alles bedoelen we ook echt alles. De vrijkomende spuitnevel heeft de gewoonte om tot de meest onbereikbare plekken te reiken.

Stap 2. Loop de oppervlakken even vluchtig na en repareer of schuur delen indien nodig.

Stap 3. Mix de primer of verf met een kleine mixer (bv. met een kleine garde op een schroefmachine) en pomp de substantie door de verfspuit.

Stap 4. Spuit de primerlaag egaal op de te spuiten oppervlakken. Hou nat-in-nat spuitbanen aan maar spuit niet te dik en niet te dun. Tip: zorg dat het pistool altijd in beweging is. Te lang op één plek en de druipers verf hangen aan de wand of het plafond.

Stap 5. Haal na het spuiten de druk eraf en dek de emmer(s) goed af. Laat de wanden en plafonds minimaal 24 uur drogen en zorg voor een goede ventilatie.

Stap 6. Na droging van de voorstrijklaag dienen de oppervlakken te worden nagelopen op kleine oneffenheden. Vul krassen, butsen etc. op met behulp van een plamuurmes en een krimpvrije muurvuller.

Stap 7. Kit inwendige hoeken en kieren rondom kozijnen etc af met gipsplaatvuller kit.

Stap 8. Loop beschadigd plakwerk even na en plak bij waar nodig.

Stap 9. Nu is het tijd voor de eindlaag. Spuit de latex op dezelfde manier als bij de primerlaag op het oppervlak. Check na het spuiten goed of alles dekkend genoeg is gespoten en spuit bij waar nodig.

Stap 10. Maak de verfspuitmachine schoon en verwijder al het afplakwerk. Uw wanden en plafonds zijn nu klaar. Wees de eerste 24 uur nog wel voorzichtig. De latex heeft even tijd nodig om te drogen.

Veelgestelde vragen

Latex spuiten is sneller en is in de kern goedkoper dan ouderwets latex rollen. Bij latex spuiten zijn zichtbare strepen en banen verleden tijd. En daarnaast heeft latex spuiten nagenoeg geen structuur. Vooral bij glad stucwerk is dit de meest strakke oplossing om wanden en plafonds te voorzien van een latex eindlaag.

Of je beter kan verven met een roller of verf spuiten hangt af van de situatie. Grote oppervlakken lenen zich beter voor verfspuiten waarbij kleine oppervlakken als enkele wanden veel beter met de roller gedaan kunnen worden.

In de kern is latex spuiten goedkoper dan latex rollen. De aard de de grootte van het project zou er echter voor kunnen zorgen dat schilderen met de roller in sommige gevallen juist het goedkopere alternatief kan worden.

Latex spuiten is geen hogere wiskunde en is in principe voor iedereen goed aan te leren. Met kwalitatief goede materialen, juiste machines te combineren met ons latex spuiten stappenplan is zelf latex spuiten prima aan te leren.

Muurverf of latex kan in de regel prima in een verfspuit. Toch is niet elk type muurverf airless verspuitbaar. Bij veel merken kunt u dit vinden op de verpakking of het kenmerkenblad. Mocht dit geen uitsluitsel geven is gewoonweg testen de beste oplossing

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen