Muren glad maken in een renovatiewoning

Als we het hebben over het stucen van muren in een bestaande woning (renovatiewoning) bedoelen we een muur stucen op de traditionele manier met gips. Traditioneel gestucte muren kunnen handmatig of machinaal van glad stucwerk worden voorzien. Vaak worden de kleinere projecten, zeg één à twee muren, handmatig gestuct door middel van een kuip waarin het water en gips met een bouwmixer tot een homogene massa gemixt wordt. Vervolgens wordt het gips handmatig over de muur of het plafond verdeeld.

muren-glad-maken

Muren glad maken

Bij de grotere projecten komt er dikwijls een gipsspuit aan te pas. Het voordeel van het machinaal gips op muren spuiten is dat stucen op deze manier lichamelijk een stukje minder zwaar is. De zwaarste handelingen zoals het mixen en het aanbrengen van het gips worden helemaal door de spuit uit handen genomen. Uiteraard moet de lans en de slang waar het gips uitkomt nog wel vastgehouden en aangestuurd worden maar al met al scheelt dit enorm qua belasting voor het lichaam.

Verschil tussen plafond en muur stucen

In principe zit er geen verschil in de werkzaamheden van een plafond of een muur stucen. Bij beide wordt de muur of het plafond voor het glad maken voorzien van stucgaas (enkel de scheurkritieke delen), voorstrijk (of hechtprimer) en waar nodig worden verzinkte stucprofielen geplaatst. Lichamelijk gezien zit er wel degelijk verschil in. Een muur stucen is over het algemeen minder zwaar voor het lichaam. Vandaar dat bij sommige stukadoors de muren glad maken relatief minder kost dan het stucen van de plafonds. Het optische verschil tussen gestucte muren of plafonds is er al helemaal niet, bij beide is er sprake van glad stucwerk. Zeker nadat de muren en plafonds zijn voorzien van latex spuitwerk. Wist u overigens dat in nieuwbouwwoningen er praktisch helemaal niet meer op de traditionele wijze wordt gestuct en dat er een nieuwe norm is ontstaan?

Uw nieuwbouw muren glad gestuct en geschilderd in één week?

Verschillende soorten stucwerk

Er vallen ontzettend veel soorten stuc onder de noemer stucwerk. Voor een conservatieve stukadoor is er vaak maar één soort dat echt de naam stucwerk mag dragen, dat is traditioneel stucwerk van gips. Binnen traditioneel stucwerk van gips zijn ook weer verschillende benamingen te vinden. We benoemen de meest voorkomende en lichten deze even toe.

Raapwerk

Als we het hebben over ‘raapwerk’ bedoelen we een dikke laag stucwerk van gips. Gipslagen vanaf 1cm dikte vallen onder raapwerk. Raapwerk komt veelal voor bij renovatie woningen waar een overgang van verschillende wanden en/of materialen moet worden uitgevlakt. Of in oude jaren 50 woningen waar de oude cement stuclagen zo poreus zijn dat ze vanzelf loslaten met een wand vol putten en gaten als gevolg. Om dit weer volledig recht en glad te krijgen zal een dikke laag stucwerk moeten worden aangebracht. Raapwerk zelf doen is niet aan te raden, tenzij u ervaring heeft als stukadoor.

Op zoek naar een stucspecialist met een duidelijke werkwijze?

Filmwerk

Het ‘filmen’ van een wand of een ‘filmlaag’ aanbrengen op een wand zijn termen waar u misschien al eens eerder van heeft gehoord. Met het filmen van een wand wordt in dit geval echter geen cameraploeg bedoeld die de wand aan het filmen is. Dit zou natuurlijk wel kunnen, wij maken zelf ook zo nu en dan filmpjes van onze werkzaamheden. Toch hebben we het hier over iets anders, namelijk het aanbrengen van een dunne stuclaag. De termen filmen, filmlaag of filmwerk worden nog weleens door elkaar gebruikt en het kan zijn dat verschillende stukadoors er iets anders mee bedoelen. Wij zelf scharen filmwerk onder traditioneel stucwerk met een laagdikte van 2-5mm. Dit is de meest voorkomende stuclaag van gips die het overgrote deel van de stukadoors toepast. Er zijn andere stukadoors van mening dat de naam ‘filmwerk’ toebehoort aan het pleisteren van een muur of plafond. Wij vinden dat de term ‘pleisteren’ beter tot zijn recht komt bij dunpleister. Het afwerken van een wand met een dunne pleisterlaag, vandaar dunpleister. Maar omdat dit een dusdanig dunne stuclaag betreft zou een ‘filmlaag'(afgeleid van het ouderwetse filmrolletje) ook op zijn plaats zijn. Enfin, u begrijpt het, de term kan 2 kanten op.

Binnen 4 dagen stucen en latex spuiten wij al uw wanden!

Behangklaar

Een iets bekendere benaming is ‘behangklaar’. De naam zegt het zelf al, het betreft stucwerk wat klaar is om behangen te worden. Toch zijn er binnen de noemer ‘behangklaar’ ook weer verschillende gradaties. Meer daarover in ons blog “Behangklaar opleveren”

Sausklaar

Net als behangklaar is sausklaar ook een bekendere term binnen de stukadoors wereld. De naam geeft aan dat het stucwerk klaar is om gesaust, ook wel geschilderd genoemd, te worden. Voor een iets diepere duik in het begrip ‘sausklaar’ kunt u het beste even ons blog “Sausklaar stucwerk” lezen.

Schuurwerk

Het woord ‘schuurwerk’ doet vermoeden dat er stucwerk wordt geschuurd met een schuurpapier of schuurmachine. Toch komt er bij deze handeling geen schuurpapier aan te pas. U kent ze vast nog wel uit de woning bij uw vader en moeder of uw opa en oma. Zo’n beetje alle plafonds in woningen uit de jaren 60, 70 en 80 werden afgewerkt met halve maantjes op het plafond. 

Dit was erg hip laten we maar zeggen. De plafonds werden eerst gestuct en vervolgens werden er tijdens de laatste handeling ‘halve maantjes’ met een stucspons aangebracht. Het voordeel van schuurwerk was dat dit tevens ook direct de eindlaag betrof, een laag latex was dus niet meer nodig. Ondanks dat schuurwerk onder stucwerk valt werd hier wel een apart soort gips voor gebruikt. 

U merkt het al aan de verleden tijd van het schrijven, dit was vroeger. In het heden komt schuurwerk nauwelijks meer voor. Waarschijnlijk hoofdzakelijk nog bij mensen die erg naar nostalgie hangen. Maar wie weet komt de trend ooit weer terug. Wenst u uw plafond glad te laten stucen kunt u het beste even ons blog “Plafond stucen” lezen.

 

Spuitklaar

Spuitklaar is een minder bekende vorm van het glad afwerken van een muur. Eigenlijk is spuitklaar de overtreffende trap van sausklaar stucwerk. Doordat steeds meer gestucte muren en plafonds worden latex gespoten is de lat simpelweg hoger komen te liggen als we het hebben over de kwaliteit van de muurafwerking . Latex spuitwerk maskeert minder oneffenheden waardoor de eisen die een latexspuiter stelt aan het stucwerk exponentieel zijn gegroeid ten opzichte van de ouderwetse schilder die de roller hanteert. Wij als Wandgrimeurs.nl spuiten enkel latex en rollen niet. Onze gestucte muren en plafonds verdienen over het algemeen dan ook eerder het predicaat ‘spuitklaar’ dan ‘sausklaar’. 

Granol

Als we het over nostalgisch stucwerk hebben mag granol zeker niet ontbreken. Ondanks dat het meer een sierpleister is en geen vorm van gips stucwerk komen we deze vorm van stucen nog vaak tegen in oudere renovatiewoningen. Verderop in dit blog gaan we dieper in op dit type stucwerk. 

Samen direct online uw project berekenen?

Is er een alternatief voor stucen om muren glad te maken?

Een echt goed alternatief voor het traditioneel glad stucwerk of glad maken van muren is er naar onze mening niet. Maar een redelijk alternatief voor stucen kan bijvoorbeeld vliesbehang of renovlies behang zijn. Dit komt voor bij nieuwbouwwoningen. De muren in de nieuwbouw worden behangklaar opgeleverd. Vliesbehang zou hier in principe op aangebracht kunnen worden. Toch is de kwaliteit van de behangklare muren vaak te laag om hier direct vliesbehang op aan te brengen. Doordat vliesbehang zo dun is komt elke oneffenheid of onregelmatigheid van de ondergrond naderhand door het behang heen.

Vliesbehang als alternatief voor stucen?

Om vliesbehang echt als serieus alternatief voor stucen te zien dien je de muren te egaliseren of glad te maken met één of twee dunne pleisterlagen. Waarna deze naderhand licht opgeschuurd zouden moeten worden. De muren zouden nu echter sausklaar zijn en niet van traditioneel gestucte muren te onderscheiden zijn. Enkel nog afspuiten met latex zou in dit stadium ook kunnen. Dan is vliesbehang niet meer nodig. Een vliesbehang is in principe niet meer dan een afwerklaag net zoals latex of bijvoorbeeld beton ciré dat ook is. Maar dan is er dus toch een goed alternatief voor stucen? Klopt, muren dunpleisteren zou een goed alternatief voor stucen kunnen zijn. Op deze manier uw wanden afwerken is eigenlijk vele malen goedkoper dan goed kwalitatief aangebracht vliesbehang en uiteraard veel goedkoper dan glad traditioneel stucwerk. Dit klopt helemaal, wij zien dit ook als de beste wandafwerking voor nieuwbouw. Maar dit geldt enkel voor behangklare muren in de nieuwbouw. Bij elke andere situatie is er geen goed alternatief voor stucen. Een muur egaliseren zonder stucen is praktisch niet mogelijk. Elk serieus stukadoorsbedrijf zal dat beamen.

Een team vrolijke specialisten bij u op visite?

Granol muur glad maken

Er is een grote kans dat wanneer u dit leest u waarschijnlijk überhaupt nog maar net kennis heeft genomen van het bestaan van het woord ‘granol’, laat staan dat u weet wat granol exact is of hoe u het kunt verwijderen. Want laten we eerlijk zijn, de kans is zeer groot dat u hier terecht bent gekomen met de wens om het (lelijke) granol van uw wanden te laten verdwijnen. U wilt de granol muur glad maken. Maar kan dit eigenlijk wel en zo ja, hoe dan? Laten we eerst eens kijken wat granol nu eigenlijk is.

Wat is granol?

Granol is niks meer dan een type sierpleister om (behangklare) muren af te werken. Granol heeft de twijfelachtige eer dat het een van de eerste populaire sierpleisters is, zegmaar een verre voorloper van beton ciré. Dit was alleen in de jaren zeventig en dat is al even geleden. Granol kan in diverse vormen op de muur worden aangebracht, waaronder een waaiervorm. Het aanbrengen met de stucspaan bepaald de uiteindelijke vorm. Wordt de granol verticaal aangebracht dan wordt de structuur vaak vergeleken met een boomschors. Granol is een van de sterkste sierpleisters en mede door die eigenschap is granol ook geschikt voor buitengevels.

Granol verwijderen?

Hierboven gaven we al aan dat granol een van de sterkste sierpleisters is. Dit is een van de redenen dat deze sierpleister een halve eeuw geleden zo populair was. Wanneer er eenmaal granol op je muur was aangebracht was je ervan verzekerd dat je er jaren geen omkijken meer naar had. Qua beschadigingen bedoelen we dan voornamelijk. Om de zoveel jaar een verse laag latex spuiten of rollen over de granol muur, om de boel weer even op te frissen, was natuurlijk nog steeds noodzakelijk. Granol is een dermate sterke sierpleister dat veel muren in oudere woningen in onze huidige tijd nog steeds zijn voorzien van granol. Nu komen we bij de titel van deze alinea, genaamd ‘granol verwijderen’. Kan je granol verwijderen en is het eigenlijk noodzakelijk?

Granol verwijderen of niet?

Doordat granol zo enorm sterk is laat het zich lastig verwijderen. Om de granol muur glad te maken is dit ook eigenlijk niet nodig. Zolang granol goed vast zit aan de muur is verwijderen niet vereist. Pas wanneer delen los zitten of delen hol klinken wanneer je er op tikt is verwijderen onvermijdelijk. Het voordeel daarvan is wel dat er vaak hele plakkaten tegelijk van de muur afkomen. Kiest u ervoor om losse delen granol te laten zitten kan dit naderhand alsnog volledig loskomen van de muur, enkel nu met uw nieuwe stucwerk erop. Zolang u de vuistregel ‘vast is vast’ aanhoudt komt alles goed. Of granol nu wel of niet verwijderd dient te worden maakt voor het glad maken niet uit. Er is namelijk maar één remedie voor het glad maken van een granol muur en dat is, ‘stucen’!

Uw klantervaring staat bij ons op nummer 1

Granol stucen!

Of je een granol muur nu glad wilt maken om te sausen of de granol muur wilt behangen voor beide doelen dient de granol muur gestuct te worden. Een granol muur egaliseren met dunpleister zou eventueel kunnen, maar bedrijfsmatig doen wij dit bewust niet. Kwalitatief kleven hier behoorlijk wat risico’s aan waar wij onze naam niet aan wensen te verbinden. Dunpleister is in principe enkel geschikt voor nieuwbouw stucen. De wanden worden daar behangklaar opgeleverd en een granol muur is verre van behangklaar. Om de granol muur echt vlak en glad te maken dient de muur te worden voorzien van traditioneel sausklaar stucwerk van gips.

Granol muur behangen

Door de grove structuur is een granol muur niet geschikt om direct op te behangen. Om een granol muur te kunnen behangen is glad laten stucen door een stukadoor absoluut noodzakelijk, zeker wanneer het een dun type fotobehang betreft is dit een must. Maar wanneer er bijvoorbeeld een dik structuur behang op de wand aangebracht gaat worden zou u dunpleister een optie kunnen zijn. Met enige handigheid zou u dit ook zelf kunnen doen. Door twee lagen dunpleister of stucpasta aan te brengen en na droging even machinaal te schuren zou uw wand vlak en glad genoeg moeten zijn voor een dik structuur behang.

Zelf muur glad maken met stucpasta stappenplan

Stap 1. Zorg voor de juiste materialen en gereedschappen

Stap 2. Bereidt de te stucen oppervlakken voor. Verwijder behang, oude loszittende delen stucwerk/sierpleister, spijkers en schroeven

Stap 3. Plak delen af die niet gestuct dienen te worden of niet vies mogen worden

Stap 4. Breng de eerste laag stucpasta aan met een stucspaan of spackmes. Trek het oppervlak na het opzetten van de stucpasta vervolgens direct weer glad met behulp van het spackmes. Probeer dit te doen zonder aanzetten te creëren.

Stap 5. Breng na 24 uur droogtijd van de eerste laag de tweede laag op dezelfde manier aan. En laat het daarna wederom weer 24 uur drogen.

Stap 6. Nu is het tijd om te schuren. Voor de grote vlakken werkt dit het beste met een excentrische schuurmachine met een korrel 220 of hoger. Voor de hoeken en rondom stopcontacten etc fungeert een schuurblokje of los velletje het beste.

Stap 7. Verwijder het plakwerk en uw wand is klaar voor een dikker structuurbehang

Granol glad maken prijs?

De prijs van granol glad maken kan bij elk stukadoorsbedrijf en elk project weer anders zijn. Het is een vrije markt dus iedereen kan vragen wat hij of zij wilt. Zou u uw wanden laten glad maken met dunpleister tbv het aanbrengen van een structuur behang moet u rekening houden met een meterprijs die zal liggen tussen de €10,- en €15,- per vierkante meter. Indien de eindafwerking na het glad maken dun behang of sauswerk betreft is traditioneel stucwerk een betere keuze. De kosten hiervoor zouden tussen de €15,- en €30,- per vierkante meter liggen afhankelijk van de kite van het aan te brengen stucwerk en de moeilijkheidsgraad. Denk hierbij aan hoekjes, nisjes of andere obstakels. De genoemde prijzen zijn exclusief 9% btw.

Uw granol muur door Wandgrimeurs.nl glad laten maken?

In principe werken wij uitsluitend in recent opgeleverde nieuwbouwwoningen. Daarentegen kunt u altijd even een mail sturen om uw project onder de aandacht te brengen. Het komt bij tijd en wijlen voor dat wij toch een uitzondering maken.

Heeft u een nieuwbouwwoning en bent u op zoek naar een goedkoper alternatief voor het stucen van uw muren en plafonds? Laat uw nieuwbouw stucen met dunpleister en kies voor ons Glad&Wit pakket. Dit totaalpakket herbergt naast het stucen met dunpleister tevens het latex spuiten hiervan. Daarnaast zijn alle mogelijke werkzaamheden zoals het stucwerk kitten, afplakken en het afval afvoeren standaard inbegrepen!

 
Stukadoor

Veelgestelde vragen

Hoe je muren weer glad maakt hangt allereerst van de ondergrond af. Bij behangklare wanden in nieuwbouwwoningen volstaat de muur glad maken met dunpleister. In principe zou bij elke andere situatie een stuclaag van gips de beste optie zijn.

Muren glad maken in nieuwbouw met dunpleister schommelt tussen de €10,- en €15,- p/m2 ex. 21% btw. Bij muren glad maken in renovatiewoningen (bijvoorbeeld granol) variëren de prijzen van €15,- tot €30,- p/m2 ex. 9% btw. afhankelijk van de dikte en de moeilijkheidsgraad van het stucwerk.

Absoluut, met enige handigheid, volharding en de juiste materialen is zelf een muur glad maken goed te doen. Maar zoals bij vele dingen die je voor het eerst doet zal het niet makkelijk worden, het eindresultaat er minder goed uitzien als bij een professional, het zal een hoop tijd en gevloek kosten maar bovenal ook nog steeds geld kosten. Denk hierbij aan de aanschaf van de juiste materialen en gereedschappen.

Granol is een van de sterkste sierpleisters, die zelfs op buitengevels aangebracht wordt. Granol laat zich lastig verwijderen. Afsteken zou een optie kunnen zijn. Daarentegen zit het oude granol vaak zo vast dat laten zitten en eroverheen stucen een veel betere optie is.

Een muur van granol of spachtelputz zou zeker behangen kunnen worden maar heeft wel enige voorbereiding nodig. Het ruwe oppervlak dient allereerst weer glad te worden. Doordat er naderhand behang overheen komt is de kwaliteit van het stucwerk minder van belang. Dat wetende kan je dit prima zelf uitvoeren door het aanbrengen van een of twee lagen kant-en-klare stucpasta, bijvoorbeeld van Knauf. Na droging even opschuren en voilà, de wand is klaar om behangen te worden.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen