- Door Sven Waterlander
- Leestijd: 4 minuten
- Laatst aangepast op maandag, 15 januari 2024
Droogtijd van stucwerk
Stucwerk heeft een vrij lange droogtijd. Hoe komt dat en kan je het versnellen? Bij traditioneel sausklaar stucen wordt enorm veel water gebruikt, bij een laagdikte tot 5 millimeter wordt per 1m2 stucwerk gemiddeld 2 liter schoon leidingwater gebruikt. Stel dat er in uw woning 400m2 aan stucwerk op wanden en plafonds zit hebben we het dus over 800 liter water. Dat zijn ruim 6 badkuipen vol met water. Dat klinkt als een enorme droogtijd. Hoe wordt uw woning in hemelsnaam ooit weer droog?
Hoe lang moet stucwerk drogen?
Hoe lang stucwerk moet drogen kan voor elke situatie net weer even anders zijn. Als we even voortborduren op de eerder genoemde 800 liter kunnen wel iets meer lijn in het verhaal aanbrengen. Allereerst klinkt 800 liter water natuurlijk gigantisch. Toch zal de totale 400m2 aan stucwerk met een goede ventilatie en temperatuur altijd binnen 1 á 2 weken volledig droog zijn. In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.
Stucwerk droogt niet
Als we even uitgaan van een gemiddelde lentedag ergens in april is de temperatuur over het algemeen al goed. Dan hebben we het over 16 tot 19 graden Celsius. Als er in elke kamer of ruimte een of meerdere ramen op de kiepstand kunnen en alle deuren binnenshuis staan open zal er een luchtcirculatie op gang komen. Deze luchtcirculatie zorgt ervoor dat het vocht uit de wanden en plafonds tijdens het droogproces wordt afgevoerd naar buiten. Deze luchtstromen komen echter nooit overal in een ruimte. Je zal dus altijd zien dat er in bepaalde hoeken waar de lucht stilstaat het stucwerk niet of slecht droogt en het iets langer duurt. Om dit proces een zetje in de goede richting te geven zou het gebruik van een ventilator kunnen helpen.
Voor een natte of koude decembermaand kan dat iets anders liggen. Nog steeds is het aan te raden om alle ramen op de kiepstand te houden. Maar het is te nat en koud om te zorgen dat het zonder maatregelen helemaal uit zichzelf binnen 2 weken droogt.
Zorg dan ook altijd dat de woning voorzichtig mechanisch verwarmd wordt. Hangen er radiatoren of heeft u vloerverwarming, start dan met het zetten van de thermostaat op 16 graden en draai hem om de dag 1 graad omhoog tot een maximum van 20 graden Celsius. Is het echt héél koud, zelfs flink onder het vriespunt, mag de thermostaat naar 21 graden gedraaid worden maar daar houdt het op. Heeft u nog geen centrale verwarming zijn elektrische kacheltjes ook een optie, maar stook het nooit te warm!
Binnen 5 dagen stucen èn schilderen?
Stucwerk versneld drogen
Natuurlijk zou je ervoor kunnen kiezen om het stucwerk een handje te helpen. Denk aan een aantal elektrische kachels of gaskachels die de woning tot een tropisch oord maken. Of enorme bouwdrogers erin die met speels gemak even 90 liter per dag uit de woning zuigen. Dit kan absoluut, maar brengt wel risico’s met zich mee.
Dingen versneld doen is doorgaans geen groot succes. Door iets versneld te doen ga je de druk opvoeren. Denk aan een student die een 4-jarige opleiding even in 1 jaar gaat proppen. Ook al lukt het de student hij zal waarschijnlijk terugkijken op een verschrikkelijk jaar waar hij spreekwoordelijk gezien vaak op de rand van de afgrond heeft gebalanceerd. Dit heeft zeker gelijkenissen met het stucwerk. Als er wordt gekozen om stucwerk versneld te laten drogen, wat met een te strakke deadline nog wel eens voorkomt, is de kans op scheurvorming op kritieke delen in het stucwerk vele male groter. Je kan blijven staan op de rand maar de kans dat je de afgrond in tuimelt is zeer aanwezig. En een nieuwe woning betrekken met overal scheuren in het stucwerk, waar niet te vergeten een hoop geld voor is betaald, is geen aanrader.
Uw nieuwbouw binnen één week gestuct en geschilderd?
Droog stucwerk insnijden en kitten
Om scheuren in het stucwerk te voorkomen is het aan te raden om nat, nog te drogen, stucwerk in de inwendige hoeken in te snijden. Het is belangrijk dat u dit doet voor of tijdens de droging van het stucwerk. Dit heeft overigens geen zin bij dunpleister. Dunpleister is hier te dun voor en droogt te snel. Ook droog traditioneel stucwerk insnijden helpt niet meer dan bent u te laat. Nadat het stucwerk droog is kunt u de overgang muur plafond kitten met een overschilderbare acrylaatkit.
Schimmel op stucwerk
Als de stukadoor stucwerk enorm dik op de wand aanbrengt, denk aan enkele centimeters, kan er tijdens het droogproces een schimmel zichtbaar worden. Dit is op zich niet erg of vreemd en is er simpel weer af te vegen. Is de schimmel binnen een paar dagen weer terug betekent het dat dit gedeelte nog niet droog is en nog vocht vasthoudt. Afhankelijk hoe dik het stucwerk op deze plekken is en wat de klimaatomstandigheden zijn kan dit in enkele gevallen wel maanden duren. Betreft het een kleine plek kan het plaatsen van een elektrisch kacheltje in de richting van de plek en goed ventileren nog wel eens uitkomst bieden.
Stucwerk droogt geel op
Wanneer het stucwerk geel opdroogt betekent dit vaak dat er zich een bepaalde mate van verontreiniging onder de stuclaag bevindt. Een ernstige verontreiniging zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen wanneer er een oude schouw met het bijbehorende rookkanaal is verwijderd. Wanneer hier sprake van is zal de stukadoor deze plek moeten voorbehandelen met één of meerdere lagen ‘diepgrond’. Deze grondeerlaag zorgt ervoor dat de verontreiniging wordt afgesloten. Ondanks dat de stukadoor deze plek voor het stucen heeft behandeld met een grondeermiddel kan het voorkomen dat deze verontreiniging weer door het verse stucwerk heen trekt. Dit is op zich geen ramp mits de schilder hier rekening mee houdt en deze plekken voorziet van één of meerdere isolerende lagen. Op deze manier(en) is zelfs de ergste verontreiniging weer wit te krijgen.
De woning verwarmen vóór dat het stucwerk wordt uitgevoerd
Dit komt vooral weleens voor in de koude wintermaanden bij opgeleverde nieuwbouwwoningen maar ook bij renovatiewoningen. Tijdens de bouw hebben deuren en ramen altijd open gestaan of ze zaten er zelfs nog niet eens in. Materialen in de woning zoals beton, gipsplaten, fermacell, gibo wanden of hout kunnen vocht bevatten en zijn ijskoud. Om scheurvorming te vermijden en ervoor te zorgen dat het stucwerk of de dunpleister goed hecht en droogt is het raadzaam om voor het stucen nieuwbouwwoningen voorzichtig op temperatuur te laten komen. Het liefst ruimschoots voordat de stukadoor arriveert. Gelukkig wordt dit in de meeste gevallen vaak al voor de oplevering gedaan door de hoofdaannemer in de vorm van het stookprotocol. Een temperatuur tussen de 18 en 20 graden is het meest ideaal voor nieuwbouw stucen.
Snel drogend stucwerk in uw nieuwbouwwoning?
Veelgestelde vragen
De droogtijd van stucwerk kan van diverse factoren afhangen. Denk hierbij aan het type stucwerk, de dikte van het stucwerk, het type ondergrond, de klimaatomstandigheden etc. Gemiddeld droogt traditioneel stucwerk 1 mm per dag. Dunpleister is daarentegen binnen 24 uur droog.
De droogtijd van stucwerk kan van diverse factoren afhangen. Denk hierbij aan het type stucwerk, de dikte van het stucwerk, het type ondergrond, de klimaatomstandigheden etc. Gemiddeld droogt traditioneel stucwerk 1 mm per dag. Dunpleister is daarentegen binnen 24 uur droog.
In de kern werkt stucwerk laten drogen in de winter hetzelfde als in de andere seizoenen. Wel kan het raadzaam zijn om ruimtes voorzichtig te verwarmen indien het te koud is. De ideale droogtemperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden celsius. Naast de juiste temperatuur is een goede ventilatie en luchtcirculatie essentieel voor het drogen van stucwerk in de winter.
Stucwerk drogen met een ventilator kan helpen indien er weinig tot geen luchtcirculatie in een ruimte is. Een ventilator kan het drogen van stucwerk voornamelijk versnellen. Maar de juiste temperatuur en voldoende ventilatie blijven essentieel tijdens het droogproces. Een ventilator is dus vooral een mooie toevoeging en niet zozeer een middel voor het drogen an sich.
Het drogen van stucwerk wil je zo natuurlijk mogelijk laten verlopen i.v.m. het minimaliseren van de kans op scheurvorming. In sommige situaties kan het noodzakelijk zijn om het stucwerk sneller te laten drogen. Je zou stucwerk sneller kunnen drogen met een bouwdroger, maar ook een ventilator of verwarmen met een elektrisch kacheltje behoort tot de mogelijkheden. Deze kunnen uiteraard ook gecombineerd worden.